Gazeta Lokalna KROTOSZYN | MILICZ

Gazeta Lokalna KROTOSZYN | MILICZ
PADEWSCY

Zmagania oraczy, festiwal dyni i piknik z wieprzowiną

2022-10-17
  1. Strona Główna
  2. /
  3. Aktualności Milicz
  4. /
  5. Zmagania oraczy, festiwal dyni...
Zmagania oraczy, festiwal dyni i piknik z wieprzowiną
KLIBER FINANSE

15 października w Piękocinie (gmina Milicz) zorganizowano XIII edycję Międzywojewódzkiego Konkursu Orki Zaprzęgiem Konnym oraz V Festiwal Dyni. Nowością w tym roku był Piknik z Daniami z Polskiej Wieprzowiny. Organizatorem było sołectwo Piękocin, we współpracy z Ośrodkiem Kultury w Miliczu, Dolnośląską i Wielkopolską Izbą Rolniczą.

 

W Międzywojewódzkim Konkursie Orki z Zaprzęgiem Konnym w szranki stanęło po sześciu zawodników z Dolnego Śląska i Wielkopolski. Każdy miał wyznaczoną bruzdę, wzdłuż której musiał dwukrotnie przejechać. Komisja oceniała czas przejazdu, dokładność i fachowość wykonanej orki oraz wrażenie ogólne i strój oracza. Najlepsi oracze otrzymali puchary oraz nagrody rzeczowe. Zwyciężył – tak jak w poprzedniej edycji – Jan Gryglewicz. Na podium znaleźli się również Józef Rękosiewicz i Przemysław Sierpowski. Jurorzy postanowili wyróżnić także najmłodszych zawodników – Roberta Rękosiewicza i Antoniego Duczmala – oraz panie – Katarzynę Paluszczak i Ewę Olszewską. Przyznane też wyróżnienia od prezesa Dolnośląskiej Izby Rolniczej, prezesa Wielkopolskiej Izby Rolniczej, burmistrza Milicza, wiceprzewodniczącego Rady Miejskiej w Miliczu, delegata do Krajowej Rady Izb Rolniczych, przewodniczącego Rady Powiatowej Dolnośląskiej Izby Rolniczej w Miliczu.

Na V Festiwalu Dyni można było dowiedzieć się wielu ciekawych informacji na temat gatunków i warunków uprawiania tego uniwersalnego warzywa. Z miąższu dyni przygotować można zupę czy sernik, ale także muffiny, placki, kotlety, racuchy czy farsz do naleśników. Pestki dodaje się do sałatek lub ciasta, a z oleju przygotowuje się dressing do sałatki. Do potraw można wykorzystywać tartą surową dynię, np. do placków, lub też usmażoną bądź ugotowaną w kawałkach, np. do makaronu. Do wielu dań i deserów wykorzystywane jest też purée z pieczonej dyni. Ponadto zaprezentowano rozmaite odmiany dyni uprawianych w Piękocinie. Były także konkurencje sprawnościowe z dynią w roli głównej, degustacja arbuzów oraz atrakcje dla najmłodszych. Każdy mógł spróbować zupy dyniowej i grochówki z kotła. Odbyła się też degustacja dań z mięsa wieprzowego na specjalnie przygotowanym stoisku.

– Dżdżysta październikowa aura nie zniechęciła organizatorów, oraczy, zaproszonych gości oraz wszystkich przybyłych. Piękocin odwiedziło mnóstwo osób, które potwierdzały wysoki poziom organizacyjny i urokliwy charakter imprezy. Dziękujemy wszystkim za obecność i dobre słowo, a organizatorom serdecznie gratulujemy! Dzięki wam sztuka orki konnej może wciąż fascynować kolejne pokolenia, a niedoceniona dynia może stać się wielką kulinarną inspiracją – podsumowali organizatorzy.

MICHAŁ KOBUSZYŃSKI

Comments are closed

YouTube

Archiwum
Jarmużek
BGP 2023
Motosdodoła
BHP RABENDA
KOK
TK DACHY
IMPULS ZDUNY
MATYLA
Agencja Reklamowa GL
Dietetyk Kaźmierczak
ZBITY TELEFON
INNOWACYJNE FINANSE
GÓRZNY GROUP
MAYOR INK