Zmagania kreatorów sztuki kulinarnej
- Strona Główna
- /
- Aktualności
- /
- Edukacja
- /
- Zmagania kreatorów sztuki kulinarnej
W Zespole Szkół Ponadpodstawowych nr 3 im. Jana Pawła II w Krotoszynie zorganizowano III Konkurs Gastronomiczny „Młody kreator sztuki kulinarnej”. Impreza odbyła się pod patronatem starosty oraz prezesa Krotoszyńskiej Izby Rzemieślniczej.
Konkurs adresowany był do uczniów szkół podstawowych i ponadpodstawowych o profilu gastronomicznym z terenu naszego powiatu. Miał na celu zachęcenie młodych kucharzy do doskonalenia swoich umiejętności poprzez aktywny udział w życiu środowiska kulinarnego oraz kultywowanie i pogłębianie wiedzy i sztuki kulinarnej w branży gastronomicznej, jak również podniesienie poziomu kształcenia zawodowego.
W tym roku tematem konkursu były smaki dzieciństwa – pierogi w roli głównej jako polskie skarby kulinarne. Uczestnicy mieli okazję wykazać się kreatywnością i pomysłowością, przygotowując i eksponując potrawy. Mogli wykorzystać różnorodne produkty spożywcze, które określone były w regulaminie. Na przygotowanie potrawy mieli 45 minut.
W konkursie udział wzięło pięcioro uczniów szkół ponadpodstawowych i dziewięć dwuosobowych zespołów ze szkół podstawowych. W komisji konkursowej znaleźli się Mariola Kaczmarek – przewodnicząca (nauczycielka przedmiotów zawodowych gastronomicznych w ZSP nr 3), Dominik Bielawny (właściciel restauracji U Bielawnego), Carlos Contreras (właściciel restauracji Bistro Cafe & Tapas), Marcin Pondel (właściciel i szef kuchni restauracji Pasja), Piotr Wawrzyniak (właściciel restauracji Wawrzyniak) oraz dwie opiekunki młodzieży startującej w konkursie – Honorata Paluszkiewicz-Flak i Marta Sroczyńska. Jury w ocenie brało pod uwagę przygotowanie stanowiska pracy, czystość pracy, profesjonalizm, zużycie surowca, wygląd i aranżację wyrobu, dobór składników, walory smakowe, oryginalność wyrobu oraz sposób i estetykę podania.
W gronie uczniów szkół ponadpodstawowych triumfował Mateusz Szych (ZSP nr 3 w Krotoszynie), który przygotował pierogi z kaczką, wątróbką i sosem ogórkowym. Drugie miejsce przyznano Krzysztofowi Lisiakowi (ZSP nr 2 w Krotoszynie) za pierogi pieczone z pasztetem z wątróbką i konfiturą z żurawiny, a trzecią lokatę zajęła Marta Gniazdowska (BS I stopnia w Kobylinie), która przyrządziła pierogi ruskie.
W kategorii szkół podstawowych zwyciężyli Zuzanna Nowak i Kamil Brdys (SP w Kobylinie) – pierogi z serem i polewą malinową. Za nimi znaleźli się Wiktoria Wolniak i Marcelina Gruszczyńska (SP nr 5 w Krotoszynie) – pierogi z serem i cebulą, a trzecie miejsce przypadło Zofii Nalewajko i Annie Poczcie (SP nr 5 w Krotoszynie) – pierogi ze szpinakiem, fetą i suszonymi pomidorami.
Za udział w konkursie szkoły oraz uczniowie otrzymali dyplomy i nagrody rzeczowe, ufundowane przez sponsorów imprezy. Uczestnikom, opiekunom i zaproszonym gościom organizatorzy umilili czas pokazem filmów promujących szkołę oraz słodką przekąską w kawiarence, przygotowaną przez młodzież. Punktem kulminacyjnym był pokaz kulinarny w wykonaniu Dominika Bielawnego, który wespół z szefem swojej kuchni, absolwentem ZSP nr 3, Jakubem Durczyńskim przygotował zupę tajską.
(NOVUS)
Comments are closed