Zmagania kelnerów i kucharzy
- Strona Główna
- /
- Aktualności
- /
- Edukacja
- /
- Zmagania kelnerów i kucharzy
Końcówka roku szkolnego do czas wewnątrzszkolnych konkursów sprawdzających nabyte przez uczniów umiejętności. W Zespole Szkół Ponadgimnazjalnych nr 3 w Krotoszynie wyłoniono najlepszych w zawodach kelner i kucharz.
W konkursie kelnerskim udział wzięło 12 uczniów technikum, którzy rywalizowali w dwuosobowych zespołach. Najpierw sprawdzono wiedzę z zakresu obsługi kelnerskiej, a w drugiej części uczestnicy musieli wykazać się w praktyce. Tematem przewodnim były przyjęcia komunijne. Każdy team musiał nakryć i udekorować stół zgodnie z treścią zadania i tematyką konkursu. Najlepsze okazały się Julia Przybylska i Sandra Weber, wyprzedzając Zuzannę Konieczną i Weronikę Kasperczyk oraz Zuzannę Lewińską i Amelię Pawlaczyk.
W kulinarne szranki stanęła szóstka kucharzy. Po rozwiązaniu testu ich zadaniem było przygotowanie krokietów z pieczarkami i jajami, dipu z ogórkiem świeżym i – na deser – kisielu kawowego. Zwyciężyła Nicole Bogucka, a za nią uplasowali się Szymon Szuszczyński i Marcin Gorzkowski.
Warto dodać, iż 29 kwietnia z dwutygodniowego stażu zagranicznego na promie GRYF Unity Line wróciło dwoje kucharzy z ZSP nr 3. Julia Talaga i Marcin Gorzkowski pływali na trasie Świnoujście-Ystad, doskonaląc swoje umiejętności kulinarne w gastronomii hotelowej.
(GRZELO)
Comments are closed