Zetka świętuje Międzynarodowy Dzień Pieroga
- Strona Główna
- /
- Aktualności
- /
- Edukacja
- /
- Zetka świętuje Międzynarodowy Dzień...
8 października przypadał Międzynarodowy Dzień Pieroga. Z tej okazji Zespół Szkół Ponadpodstawowych nr 3 w Krotoszynie przygotowało wyjątkowe wydarzenie, zatytułowane „Tradycja i Smak na Talerzu”, zorganizowane przez Szkolne Koło Gastronomiczne. Okazało się ono wielkim sukcesem. Uczniowie kształcący się w zawodzie technik usług kelnerskich i kucharz przygotowali szeroki wachlarz pierogów, zarówno na słodko, jak i na wytrawnie.
Podczas wydarzenia można było spróbować różnych rodzajów pierogów, takich jak czekoladowe słoneczka bananowe, pierogi twarogowe z wanilią, pierogi z truskawkami, pierogi leniwe, pierogi ze szpinakiem i serem feta, pierogi z farszem drobiowo-ryżowym, zielone pierogi z kurczakiem – wareniki ukraińskie, ziemniaczane pierożki z pieczarkami, pieczone pierożki z pastą Ajvar, pierogi z mozzarellą i suszonymi pomidorami oraz pieczone pierogi z pieczarkami i serem.
Międzynarodowy Dzień Pieroga stał się nie tylko okazją do świętowania tego powszechnie lubianego dania, ale także sposobnością do umocnienia więzi w społeczności szkolnej oraz propagowania tradycyjnych polskich potraw. Obchodzone na całym globie święto, ma na celu podkreślenie znaczenia i różnorodności tego dania w różnych kulturach. To wyjątkowe wydarzenie w ZSP3 w Krotoszynie pokazało, jak ważne jest pielęgnowanie tradycji kulinarnych i dzielenie się nimi z innymi.
(oprac. PAW)
Fot. ZSP 3 Krotoszyn
Comments are closed