Zapraszamy na Mistrzostwa Polski w Dziczyźnie!
- Strona Główna
- /
- Aktualności
- /
- Zapraszamy na Mistrzostwa Polski...
Już w najbliższy piątek wyjątkowe wydarzenie. Firma Las-Kalisz Sp. z o. o. Organizuje bowiem Mistrzostwa Polski w Dziczyźnie – Memoriał Mariana Tarnawskiego. Impreza odbędzie się w Pałacu w Orli. Zachęcamy do przybycia. Atrakcji nie zabraknie!
Celem wydarzenia jest upamiętnienie Mariana Tarnawskiego – wieloletniego pracownika firmy Las-Kalisz, jej współzałożyciela, pierwszego prezesa zarządu, pasjonata i promotora kultury łowieckiej, kucharza-amatora, a także cenionego przedsiębiorcę. Memoriał zaplanowano w pierwszą rocznicę śmierci M. Tarnawskiego.
W szranki staną dwuosobowe zespoły profesjonalnych kucharzy. W ich fachowe ręce trafi comber z sarny, na bazie którego będą musieli wykonać główną potrawę. Z kolei przystawkę trzeba będzie przygotować z comberka z królika z kością.
Poczynania mistrzów kuchni uważnie śledzić będzie jury, w składzie którego znajdzie się pięciu degustatorów oraz dwóch jurorów technicznych. Przewodniczącym tego gremium będzie Adam Chrząstowski – autorytet w dziedzinie kulinarnej. Współtworzył restauracje wielokrotnie nagradzane w przewodniku Michelin i Gault & Milleau.
Tego dnia w rolę konferansjera wcieli się Wojciech Charewicz – autor blisko 900 publikacji kulinarnych, pomysłodawca i współautor książki „Łowiecki raj – w Olsztyńskiem po 1945 roku” oraz książki kucharskiej „Dieta i miłość”, znawca kuchni myśliwskiej, dziennikarz, podróżnik, myśliwy.
Podczas memoriału będzie można poszerzyć swoją wiedzę z tematów związanych z łowiectwem czy kulinariami, a także spotkać takie autorytety w swoich dziedzinach jak wspomniany Adam Chrząstowski czy Paweł Salamon oraz Piotr Mielczarek – szef kuchni w poznańskiej Restauracji Podniebienie, który jest współorganizatorem Mistrzostw Polski w Dziczyźnie.
O godzinie 12.30 pokaz przyrządzania dań, w szczególności dla uczniów szkół gastronomicznych, zaprezentuje Jan Kuroń. Ten znany kucharz wystąpi również o godz. 17.00 z dużym pokazem oraz degustacją potraw z dziczyzny.
Wstęp na imprezę jest bezpłatny! Zapraszamy zatem wszystkich miłośników dziczyzny i sztuki kulinarnej!
(ANKA)
Comments are closed