Zapraszamy na kolację dla Zuzi!
- Strona Główna
- /
- Aktualności
- /
- Zapraszamy na kolację dla...
10 listopada w Restauracji Przepiórka w Świnkowie odbędzie się kolacja charytatywna na rzecz Zuzi Kuroszczyk. Na zainteresowanych udziałem w tym wydarzeniu czeka jeszcze kilka wolnych miejsc.
Zuzia urodziła się w 25. tygodniu ciąży z wagą 800 g w wyniku odklejenia łożyska. Ma za sobą wiele dni walki o przeżycie w szpitalu. W tym czasie przeszła 6 transfuzji krwi, zapalenie płuc, niewydolność nerek i wątroby, dwa wylewy krwi do mózgu, przy czym drugi o najsilniejszym – czwartym stopniu uszkodzenia kory mózgowej, który wycofał się z czasem, pozostawiając po sobie w mózgu część komórek obumarłych. Problemy, z którymi dziewczynka zmaga się po wczesnym urodzeniu, to retinopatia 3. stopnia, leukomalacja (2 dziurki w mózgu), gotyckie podniebienie – zaburzenia neurologopedyczne, bardzo silne napięcia mięśniowe, różnego rodzaju neurologiczne odchylenia od normy, problemy z integracją sensoryczną oraz przypadłość, która ujawniła się w ostatnich tygodniach – bezdech. Zuzia potrzebuje regularnej rehabilitacji, a także specjalistycznej opieki różnych lekarzy, a to generuje ogromne koszty.
Kolacja charytatywna ma pomóc dziewczynce i jej rodzinie. Takie wydarzenie odbyło się już w 2019 roku. Wówczas celem było uzbieranie 30 tysięcy złotych, ale dzięki wielu osobom o wielkich sercach udało się zgromadzić znacznie więcej. Tomasz Ptak, główny organizator kolacji, zapewnia, że tegoroczna edycja będzie na jeszcze wyższym poziomie. O kubki smakowe uczestników imprezy zadbają znakomici szefowie kuchni z całej Polski.
– Dania przygotowywać będzie 10-12 szefów kuchni. Mamy już potwierdzoną obecność Piotra Roszaka z gostyńskiej Restauracji Krawatka, Damiana Muchy, który za granicą prowadził lokale posiadające gwiazdki Michelin, a w Polsce – restaurację Food&Ball, należącą do piłkarza Arkadiusza Milika. Będą z nami też Tomasz Dekert z Poznania, Michał Gaładyk, który od wielu lat współpracuje z Michelem Moranem, Tomasz Kujawiński z Górecznika. Deser przygotuje Monika Ignaciuk, jedna z najlepszych cukierniczek w tym kraju od wielu lat, obecnie pracująca w firmie Ambasador – wylicza Tomasz Ptak. – Będą z nami nowi kucharze, ale również ci, których poznaliśmy podczas wcześniejszej kolacji. Serwować będziemy m.in. świetną dziczyznę od firmy HoReCa Las Kalisz, ekologiczną wieprzowinę od Agrointegracji, sandacza od firmy Augusto, na pewno przygotujemy coś z serem Lazur. Do każdego dania będzie specjalnie dobrane wino – dodaje organizator.
Tak jak wcześniej na gości, oprócz wyśmienitych dań, czekać będą różne atrakcje. Jedną z nich będzie pokaz tańca towarzyskiego w wykonaniu Szymona Staśkowiaka, krotoszynianina, który na swoim koncie ma m.in. mistrzostwo Polski w klasie tanecznej C w stylu standardowym. Szymonowi towarzyszyć będzie Roksana Żyła. Organizatorzy przygotowali też niespodziankę muzyczną, ale póki co nie chcą zdradzać wszystkich szczegółów. W tym roku po degustacji odbędzie się zabawa taneczna.
W czasie kolacji prowadzone będą licytacje różnych przedmiotów i usług. Koszt biletu to 189 zł za osobę, a jego cena obejmuje pięcioczęściowe menu, specjalnie dobrane do niego wino oraz wszelkie atrakcje przygotowane przez organizatorów. Rezerwacji można dokonywać, dzwoniąc pod numer tel. 576 072 275 bądź wysyłając wiadomość poprzez wydarzenie na Facebooku – Kolacja Charytatywna dla Zuzi Kuroszczyk. Wpłaty za rezerwację należy dokonać na nr konta 22 1050 1201 1000 0097 3939 7165 z dopiskiem „Kolacja Charytatywna dla Zuzanny Kuroszczyk”. Osoby, które nie mogą uczestniczyć w imprezie, a chciałyby pomóc dziewczynce, mogą dokonywać wpłat na podany numer konta.
(LENA)
Comments are closed