Gazeta Lokalna KROTOSZYN | MILICZ

Gazeta Lokalna KROTOSZYN | MILICZ
PADEWSCY

We wspaniałej atmosferze i przy pięknej pogodzie

2023-10-25
  1. Strona Główna
  2. /
  3. Aktualności Milicz
  4. /
  5. We wspaniałej atmosferze i...
We wspaniałej atmosferze i przy pięknej pogodzie
TALENT STUDIO

W minioną sobotę w Piękocinie (gmina Milicz) zorganizowano XIV edycję Międzywojewódzkiego Konkursu Orki Zaprzęgiem Konnym oraz VI Festiwal Dyni. To była prawdziwa uczta dla miłośników koni, dyni, a także tradycji i kultury wiejskiej.

 

W organizację imprezy zaangażowało się wiele podmiotów, w tym sołectwo Piękocin, Dolnośląska i Wielkopolska Izba Rolnicza, Ośrodek Kultury w Miliczu, Koło Gospodyń Wiejskich w Piękocinie czy Ochotnicza Straż Pożarna w Piękocinie. Wydarzeniem towarzyszącym był festyn „Polskie zboże nie tylko na talerzu”, zorganizowany przez Krajową Radę Izb Rolniczych.

W Międzywojewódzkim Konkursie Orki Zaprzęgiem Konnym w szranki stanęli zawodnicy z Dolnego Śląska i Wielkopolski. Każdy miał wyznaczoną bruzdę, wzdłuż której musiał dwukrotnie przejechać. Komisja oceniała czas przejazdu, dokładność i fachowość wykonanej orki oraz wrażenie ogólne i strój oracza. Rywalizacja toczyła się w trzech kategoriach – kobiet, mężczyzn oraz młodzików. Najlepsi oracze otrzymali puchary oraz nagrody rzeczowe. Wśród pań triumfowała Dorota Kutin, w grupie mężczyzn zwyciężył Marek Witczak, a w gronie młodzików najlepszy okazał się Robert Rękosiewicz. Przyznano również wyróżnienia od prezesa Dolnośląskiej Izby Rolniczej, prezesa Wielkopolskiej Izby Rolniczej, burmistrza Milicza, wiceprzewodniczącego Rady Miejskiej w Miliczu, delegata do Krajowej Rady Izb Rolniczych, przewodniczącego Rady Powiatowej Dolnośląskiej Izby Rolniczej w Miliczu.

W ramach VI Festiwalu Dyni można było dowiedzieć się wielu ciekawych informacji na temat gatunków i warunków uprawiania tego uniwersalnego warzywa. Z miąższu dyni przygotować można zupę czy sernik, ale także muffiny, placki, kotlety, racuchy czy farsz do naleśników. Pestki dodaje się do sałatek lub ciasta, a z oleju przygotowuje się dressing do sałatki. Do potraw można wykorzystywać tartą surową dynię, np. do placków, lub też usmażoną bądź ugotowaną w kawałkach, np. do makaronu. Do wielu dań i deserów wykorzystywane jest też purée z pieczonej dyni. Ponadto zaprezentowano rozmaite odmiany dyni uprawianej w Piękocinie. Przeprowadzono także konkurs kulinarny  na najciekawsze potrawy z dyni. Na podium znalazły się Teresa Pawlak – pierogi z dynią, Wioletta Pruchnik – chleb dyniowy z dżemem dyniowym, a także panie z Koła Gospodyń Wiejskich w Trzebicku – chlebek z dyni z pastą z pieczonej dyni.

Oprócz tego podczas imprezy zorganizowano konkurencje sprawnościowe, konkursy z nagrodami, zabawy dla dzieci, a nawet spotkanie z uroczymi alpakami z Tajemniczej Zagrody. Ponadto goście mogli delektować się potrawami zbożowymi i dyniowymi, a także zwiedzać stoiska z rękodziełem, ziołami, domowym ciastem i innymi smakołykami. Przy stoisku Stowarzyszenia Milicz Ponad Podziałami prowadzono lekcje pierwszej pomocy. O oprawę artystyczną zadbał krotoszyński zespół Folklor Błonie.

(FENIX)

Comments are closed

YouTube

Archiwum
Jarmużek
BGP 2023
Motosdodoła
BHP RABENDA
KOK
TK DACHY
IMPULS ZDUNY
MATYLA
Agencja Reklamowa GL
Dietetyk Kaźmierczak
ZBITY TELEFON
INNOWACYJNE FINANSE
GÓRZNY GROUP
MAYOR INK