Wakacyjno-zawodowa przygoda uczniów ZSP3 w ramach projektu Erasmus+
- Strona Główna
- /
- Aktualności
- /
- Edukacja
- /
- Wakacyjno-zawodowa przygoda uczniów ZSP3...
Grupa 12 uczniów z ZSP3, kształcących się w zawodzie kucharza i technika usług kelnerskich, w dniach 27.07 – 17.08. odbywała trwający trzy tygodnie staż we Włoszech. Wyjazd miał na celu nie tylko rozwijanie umiejętności zawodowych w branży gastronomicznej, ale również poznawanie włoskiej tradycji kulinarnej, co miało wzbogacić wiedzę uczniów i przygotować ich do przyszłej kariery.
Uczniowie z ZSP3 mieli okazję przyglądać się pracy doświadczonych szefów kuchni i menadżerów lokali, pracując pod ich profesjonalnym okiem. Stażyści zapoznali się z regionalnymi produktami Włoch oraz technikami ich przygotowania. Pod kierunkiem doświadczonej kadry podnosili swoje kwalifikacje zawodowe, zdobywając nowe tajniki i umiejętności sztuki kulinarnej oraz kelnerskiej.
W stażu uczestniczyło 8 uczniów z klasy drugiej, kształcących się w zawodzie technika usług kelnerskich oraz 4 uczniów z klasy drugiej i trzeciej branżowej szkoły I stopnia, kształcących się w zawodzie kucharza. Rozpoczęli oni pierwszy tydzień stażu u włoskich pracodawców, takich jak: Hotel dei Duchi****, Ristorante La Barcaccia, FOOD GROWER S. A.S. di RivoliSebastiano& C, 9Cento Casual Restaurant, Bar La Portella, Osteria Al. Baacco Felice i RestaurantTricTrac.
Młodzież z ZSP3 przebywała w malowniczym miasteczku Spoleto w regionie Umbria, gdzie miała okazję połączyć pracę z odkrywaniem włoskiej kultury oraz pięknych atrakcji turystycznych. Uczniowie oprócz pracy spędzali również czas na zwiedzaniu, co przyczyniło się do stworzenia niezapomnianych wspomnień. Podczas pobytu młodzież poznawała bogatą historię Spoleto i całych Włoch.
(PAW)
Comments are closed