Szkoła z wieloma możliwościami
- Strona Główna
- /
- Aktualności
- /
- Edukacja
- /
- Szkoła z wieloma możliwościami
Zespół Szkół Ponadpodstawowych nr 2 im. K. F. Libelta oferuje kandydatom na uczniów szeroki wybór zawodów. Ponadto może się pochwalić wysokimi wynikami, jakie młodzież osiąga na egzaminach maturalnych oraz zawodowych.
ZSP nr 2 wyróżnia wiele aspektów. Pierwszym z nich jest lokalizacja w centrum miasta. Obok szkoły znajdują się liczne przystanki, przy których krzyżują się drogi większości linii autobusowych. Placówka jest przystosowana do nauczania osób z różnymi stopniami niepełnosprawności. Kolejną rzeczą, która wyróżnia ZSP nr 2, jest aktywizacja uczniów. Mają oni bowiem wpływ na podejmowane decyzje, dotyczące życia szkolnego, zarówno w kwestii pracy szkoły, jak i od strony kulturalnej.
Ważną cechą ZSP nr 2 jest szeroki wybór kierunków kształcenia. Placówka oferuje naukę na profilach: technik informatyk, technik programista, technik reklamy, technik ekonomista, technik handlowiec, technik hotelarstwa, technik żywienia i usług gastronomicznych, technik technologii żywności oraz przetwórca mięsa na poziomie szkoły branżowej.
Uczniowie są objęci Wewnątrzszkolnym Systemem Doradztwa Zawodowego, co ułatwia im wybór dalszego kształcenia i planowanie kariery zawodowej. Ponadto szkoła oferuje atrakcyjne praktyki, nie tylko w lokalnych firmach, ale również w tak prestiżowych miejscach jak restauracje Karola Okrasy, hotele z wysokim standardem obsługi czy też na promach. Zdobyte podczas praktyk doświadczenie pozwala młodym ludziom znaleźć dobrą pracę.
ZSP nr 2 może się pochwalić sukcesami naukowymi. O wysokiej jakości kształcenia świadczą bardzo dobre wyniki osiągane przez uczniów zarówno na egzaminach maturalnych, jak i na egzaminach potwierdzających kwalifikacje zawodowe. Placówka uzyskała tytuł „Srebrnej Szkoły” w rankingu Fundacji Edukacyjnej Perspektywy, w którym każdego roku jest najwyżej klasyfikowanym technikum w naszym regionie.
Nauczyciele ZSP nr 2 przywiązują również dużą uwagę do nawyków żywieniowych wśród młodzieży. Uczniowie dowiadują się, jak prowadzić zdrowy tryb życia. Pedagodzy zwracają uwagę na problem marnowania żywności oraz przekazują wiedzę na temat metod jej przetwarzania, aby zminimalizować wyrzucanie jedzenia.
(LENA)
Comments are closed