Gazeta Lokalna KROTOSZYN | MILICZ

Gazeta Lokalna KROTOSZYN | MILICZ
PADEWSCY

Świętowali współdziałanie w regionie

2024-05-04
  1. Strona Główna
  2. /
  3. Aktualności Milicz
  4. /
  5. Świętowali współdziałanie w regionie
Świętowali współdziałanie w regionie
Chatka

24 kwietnia w Kreatywnym Obiekcie Multifunkcyjnym w Miliczu odbyły się II Targi Turystyczne połączone z wręczeniem certyfikatów Dolina Baryczy Poleca oraz podsumowaniem Dni Karpia 2023. Wydarzenie podzielono na trzy części, a jedną z nich było przedstawienie oferty regionalnej przybyłym mieszkańcom.

Impreza rozpoczęła się od paneli dyskusyjnych. Producenci z Doliny Baryczy podzielili się swoimi doświadczeniami. Prelegenci wymienili się spostrzeżeniami ze słuchaczami. Wszystko miało na celu rozwój regionalnej produkcji. Pierwsza dyskusja pn. „Przetwórstwo – to jest możliwe!” została przeprowadzona przez Weronika i Lechosława Zimniaków, reprezentujących hodowlę bydła Salers Sośnie. Wymieniono uwagi w zakresie przetwórstwa mięsa w rolniczego handlu detalicznego i powiązanych z tym dokumentacją, organizacją i promocją. Drugi panel, pn. „Edukacja –nowoczesne narzędzie marketingowe, za które Ci płacą” poprowadziła Emilia Sznajder-Chmura z Gospodarstwa Rolnego M. Sznajder w Karnicach, w gminie Żmigród. Podzielono się wówczas doświadczeniami, mającymi na celu dywersyfikację działalności w zakresie stworzenia ofert edukacyjnych. Ostatniemu z paneli, o nazwie „Bezcenne odpady GOZ – gospodarka obiegu zamkniętego”, przewodniczyła Ewelina Narożna-Domska, reprezentująca milicką Oleowitę. Lokalni przedsiębiorcy wymienili doświadczenia w obrębie ekologicznych ofert z branży spożywczej i kosmetycznej.

Druga część wydarzenia była czasem podziękowań dla organizatorów i partnerów wydarzeń w ramach Dni Karpia. Uczestnicy mogli też skosztować potraw, które zwyciężyły w konkursie Mistrz Karpia 2023. W kategorii potraw z karpia pierwszą lokatę zajęły ex aequo restauracja Lido z Antonina za krem porowo-ziemniaczany z wędzonym karpiem oraz krem chrzanowy z wędzonym karpiem i chipsem z topinamburu, który przyrządziła Karczma Górecznik z Antonina. W kat. potraw z innych ryb słodkowodnych za najlepsze danie uznano suma smażonego z sosem malinowym i holenderskim, oliwą lubczykową oraz puree z palonego kalafiora z dzikim brokułem, którego autorem była Gospoda 8 Ryb z Rudy Sułowskiej.

W tej części oficjalnie wyrażono też radość z faktu rosnącej popularności Dni Karpia i współdziałania producentów i usługodawców z regionu Doliny Baryczy na rzecz usprawniania ofert. Podkreślono, że coraz więcej osób z odległych zakątków kraju odwiedza Dolinę Baryczy i chętnie wraca, by spróbować regionalnych produktów czy skorzystać z usług w gminach Cieszków, Krośnice, Milicz, Odolanów, Przygodzice, Sośnie, Twardogóra i Żmigród. Nie powinno więc dziwić, że wyróżnienie w postaci Znaku Dolina Baryczy Poleca otrzymały aż 22 produkty i 47 usług:

PRODUKTY:

Karp – Gospodarstwo Rybackie Możdżanów

Karp milicki – Gospodarstwo Rybackie Ruda Żmigrodzka

Karp milicki – Gospodarstwo Rybackie Stawczyk

Karp milicki – Stawy Milickie SA

Owoce. Jabłka – Gospodarstwo Sadownicze Dziekan

Kiszone warzywa i soki – Gospodarstwo rolne M. Sznajder

Naturalne soki owocowe – Gospodarstwo Sadownicze Dziekan

Oleje tłoczone na zimno – Oleje z Doliny. Magdalena Dwornikowska

Przetwory owocowe – Z Chaty Łaniaków

Przetwory owocowe – Gospodarstwo Sadowniczne Wiesław Romańczyk

Przetwory z ziaren i orzechów – Oleowita

Wino gronowe – Winnica Anna

Chleb Baryczok – Piekarnia GS Przygodzice

Chleb Komyśniak – Piekarnia Rzemieślnicza Edwarda Rybki

Dolnośląska Bombka – Kreatywny Obiekt Multifunkcyjny w Miliczu

Miody i produkty pszczele – Gospodarstwo pasieczne Gucio

Miód pszczeli – Winnica i Pasieka Czarnoleska

Tradycyjne wyroby mączne – Cukiernia-Wyroby Garmażeryjne „Vogt”

Naturalne miody, pyłek pszczeli, pierzga, wosk pszczeli, propolis – Wesołowscy Miody Doliny Baryczy

Topolove sery – Gospodarstwo Rolne Krzysztof Niklewicz

Domowe wyroby z wołowiny – Salers Sośnie

Mięso wołowe – Salers Sośnie

USŁUGI:

Noclegowe

Campus Domasławice

Ceglany Dom i Stodoła

Domki Rekreacyjne – Sosenka 1-5

Domek Rekreacyjny Sosenka 6

Hotel Górecznik

Hotel Naturum

Pensjonat Lido

Pensjonat W Starym Młynie

Ptasia Osada Joachimówka

Domki wypoczynkowe w Dolinie Baryczy – Blisko Natury

Apartamenty Żuraw i Czapla we Wróblińcu

Baryczanka Slow Home

Noclegi w Winnicy Anna

Dworek Cieszków

Agroturystyka Zielona Dolina

Gastronomiczne

Gospoda 8 Ryb

Karczma Górecznik

Karczma Rybna Ruda Żmigrodzka

Nowa Hubertówka w Nowym Zamku

Restauracja Lido

Restauracja Teo

Smażalnia ryb U Bartka

Zajazd Głowaczówka

Ptasia Osada Joachimówka

Rekreacyjne

Folwark Jeździecki Jurand – kompleksowa organizacja pobytu

Kompleksowe Usługi Turystyczne w Dolinie Baryczy Maciej Kowalski – tereny, rajdy, wycieczki bryczkami. Wypożyczalnia kajaków i rowerów, przewodnik regionalny

Włodzimierz Ranoszek – przewodnik terenowy

Wypożyczalnia Kajaków Emirej

Wypożyczalnia kajaków Sosenka

Ptasia Osada Joachimówka – wypożyczalnia rowerów i kajaków

Zespół Pałacowo-Parkowy w Żmigrodzie – oferta rekreacyjna, wynajem sprzętu turystycznego

Dusky Leszek Żuber – wypożyczalnia rowerów i kajaków, organizacja spływów kajakowych

Forest Media Jakub Wencek – leśne spacery

MarBike – wypożyczalnia rowerów holenderskich

Bajkarp – mobilna wypożyczalnia rowerów i przyczepek rowerowych

Z Natury Pestka Zuzanna Pestka – wyprawy i warsztaty przyrodnicze

Edukacyjne

Centrum Edukacyjno-Turystyczne NATURUM, Stawy Milickie SA – warsztaty regionalne, Fotosafari

Rodzinny Park Przygód i Edukacji Górecznik – warsztaty regionalne

Ośrodek Edukacji Ekologicznej w Krośnicach – warsztaty regionalne

Włodzimierz Ranoszek – warsztaty regionalne

Warsztatownia w Campusie – warsztaty wyjazdowe

Kreatywny Obiekt Multifunkcyjny – warsztaty regionalne

Folwark Jeździecki Jurand – warsztaty regionalne

Produkty z Tradycją – warsztaty kiszenia warzyw

Zespół Pałacowo-Parkowy w Żmigrodzie – warsztaty regionalne

Kulturalne

Muzeum Bombki w Miliczu – Kreatywny Obiekt Multifunkcyjny

Tańce i obrzędy zespołów ludowych – Gminny Ośrodek Kultury w Przygodzicach

Pięć produktów i usług otrzymało miano kandydatów do Znaku DBP. Okres kandydacki trwa 12 miesięcy, co oznacza, że w przyszłorocznej edycji szansę na otrzymanie wyróżnienia głównego mają:

Plackarnia Adamo – oferta gastronomiczna

Restauracja W Starym Młynie – oferta gastronomiczna

Fotografia Anna Mucha – sesje zdjęciowe, oferta rekreacyjna

Wypożyczalnia kajaków w Miliczu – oferta rekreacyjna

Agroturystyka Pod Jeleniem – oferta noclegowa

Wyboru tych produktów i usług Kapituła Znaku DBP dokonała jeszcze w marcu. Podczas uroczystości w KOM zdecydowano o przyznaniu dodatkowego wyróżnienia. Honorowymi laureatami zostali Agnieszka i Jarosław Lesiakowie z Odolanowa , producenci bylin i suszu roślinnego, którzy od wielu lat wspierali współdziałania w regionie. Jako jedni z pionierów przyczynili się więc do olbrzymiego rozwoju, jaki przez lata poczyniła Dolina Baryczy. – Dni Karpia to bardzo duży potencjał. Pamiętam pierwszą edycję, gdy jeszcze nie do końca wierzono, że można podawać tego karpia w innym okresie, niż przed wigilią. Jak to wygląda dzisiaj, chyba nie muszę opowiadać. Na karpia przyjeżdża się przez cały rok. Olbrzymie środki inwestycyjne pozwoliły wesprzeć całą ofertę turystyczną. Dzięki temu przyjeżdża tu coraz więcej osób. Co istotne, oferta zaczyna być dostępna również w językach obcych – mówiła Inga Demianiuk-Ozga, prezes stowarzyszenia Partnerstwo dla Doliny Baryczy.

Część drugą uświetnił także występ Izabeli Możdżeń, laureatki wielu konkursów wokalnych. W trzeciej, ostatniej części, udostępniono ofertę dla mieszkańców i turystów. Chętni mogli przyjść, zapoznać się z lokalnymi produktami i usługami, skosztować regionalnych przysmaków i po prostu miło spędzić czas w klimacie Doliny Baryczy.

Głównym organizatorem imprezy było stowarzyszenie Partnerstwo dla Doliny Baryczy, a w roli gospodyni wystąpiła Izabela Brymerska, menadżerka Kreatywnego Obiektu Multifunkcyjnego i członkini Kapituły Znaku Dolina Baryczy Poleca.

 

(MS)

Comments are closed

YouTube

Archiwum
Jarmużek
BGP 2023
Motosdodoła
BHP RABENDA
KOK
TK DACHY
IMPULS ZDUNY
MATYLA
Agencja Reklamowa GL
Dietetyk Kaźmierczak
ZBITY TELEFON
INNOWACYJNE FINANSE
GÓRZNY GROUP
MAYOR INK