Świętowali współdziałanie w regionie
- Strona Główna
- /
- Aktualności Milicz
- /
- Świętowali współdziałanie w regionie
24 kwietnia w Kreatywnym Obiekcie Multifunkcyjnym w Miliczu odbyły się II Targi Turystyczne połączone z wręczeniem certyfikatów Dolina Baryczy Poleca oraz podsumowaniem Dni Karpia 2023. Wydarzenie podzielono na trzy części, a jedną z nich było przedstawienie oferty regionalnej przybyłym mieszkańcom.
Impreza rozpoczęła się od paneli dyskusyjnych. Producenci z Doliny Baryczy podzielili się swoimi doświadczeniami. Prelegenci wymienili się spostrzeżeniami ze słuchaczami. Wszystko miało na celu rozwój regionalnej produkcji. Pierwsza dyskusja pn. „Przetwórstwo – to jest możliwe!” została przeprowadzona przez Weronika i Lechosława Zimniaków, reprezentujących hodowlę bydła Salers Sośnie. Wymieniono uwagi w zakresie przetwórstwa mięsa w rolniczego handlu detalicznego i powiązanych z tym dokumentacją, organizacją i promocją. Drugi panel, pn. „Edukacja –nowoczesne narzędzie marketingowe, za które Ci płacą” poprowadziła Emilia Sznajder-Chmura z Gospodarstwa Rolnego M. Sznajder w Karnicach, w gminie Żmigród. Podzielono się wówczas doświadczeniami, mającymi na celu dywersyfikację działalności w zakresie stworzenia ofert edukacyjnych. Ostatniemu z paneli, o nazwie „Bezcenne odpady GOZ – gospodarka obiegu zamkniętego”, przewodniczyła Ewelina Narożna-Domska, reprezentująca milicką Oleowitę. Lokalni przedsiębiorcy wymienili doświadczenia w obrębie ekologicznych ofert z branży spożywczej i kosmetycznej.
Druga część wydarzenia była czasem podziękowań dla organizatorów i partnerów wydarzeń w ramach Dni Karpia. Uczestnicy mogli też skosztować potraw, które zwyciężyły w konkursie Mistrz Karpia 2023. W kategorii potraw z karpia pierwszą lokatę zajęły ex aequo restauracja Lido z Antonina za krem porowo-ziemniaczany z wędzonym karpiem oraz krem chrzanowy z wędzonym karpiem i chipsem z topinamburu, który przyrządziła Karczma Górecznik z Antonina. W kat. potraw z innych ryb słodkowodnych za najlepsze danie uznano suma smażonego z sosem malinowym i holenderskim, oliwą lubczykową oraz puree z palonego kalafiora z dzikim brokułem, którego autorem była Gospoda 8 Ryb z Rudy Sułowskiej.
W tej części oficjalnie wyrażono też radość z faktu rosnącej popularności Dni Karpia i współdziałania producentów i usługodawców z regionu Doliny Baryczy na rzecz usprawniania ofert. Podkreślono, że coraz więcej osób z odległych zakątków kraju odwiedza Dolinę Baryczy i chętnie wraca, by spróbować regionalnych produktów czy skorzystać z usług w gminach Cieszków, Krośnice, Milicz, Odolanów, Przygodzice, Sośnie, Twardogóra i Żmigród. Nie powinno więc dziwić, że wyróżnienie w postaci Znaku Dolina Baryczy Poleca otrzymały aż 22 produkty i 47 usług:
PRODUKTY:
Karp – Gospodarstwo Rybackie Możdżanów
Karp milicki – Gospodarstwo Rybackie Ruda Żmigrodzka
Karp milicki – Gospodarstwo Rybackie Stawczyk
Karp milicki – Stawy Milickie SA
Owoce. Jabłka – Gospodarstwo Sadownicze Dziekan
Kiszone warzywa i soki – Gospodarstwo rolne M. Sznajder
Naturalne soki owocowe – Gospodarstwo Sadownicze Dziekan
Oleje tłoczone na zimno – Oleje z Doliny. Magdalena Dwornikowska
Przetwory owocowe – Z Chaty Łaniaków
Przetwory owocowe – Gospodarstwo Sadowniczne Wiesław Romańczyk
Przetwory z ziaren i orzechów – Oleowita
Wino gronowe – Winnica Anna
Chleb Baryczok – Piekarnia GS Przygodzice
Chleb Komyśniak – Piekarnia Rzemieślnicza Edwarda Rybki
Dolnośląska Bombka – Kreatywny Obiekt Multifunkcyjny w Miliczu
Miody i produkty pszczele – Gospodarstwo pasieczne Gucio
Miód pszczeli – Winnica i Pasieka Czarnoleska
Tradycyjne wyroby mączne – Cukiernia-Wyroby Garmażeryjne „Vogt”
Naturalne miody, pyłek pszczeli, pierzga, wosk pszczeli, propolis – Wesołowscy Miody Doliny Baryczy
Topolove sery – Gospodarstwo Rolne Krzysztof Niklewicz
Domowe wyroby z wołowiny – Salers Sośnie
Mięso wołowe – Salers Sośnie
USŁUGI:
Noclegowe
Campus Domasławice
Ceglany Dom i Stodoła
Domki Rekreacyjne – Sosenka 1-5
Domek Rekreacyjny Sosenka 6
Hotel Górecznik
Hotel Naturum
Pensjonat Lido
Pensjonat W Starym Młynie
Ptasia Osada Joachimówka
Domki wypoczynkowe w Dolinie Baryczy – Blisko Natury
Apartamenty Żuraw i Czapla we Wróblińcu
Baryczanka Slow Home
Noclegi w Winnicy Anna
Dworek Cieszków
Agroturystyka Zielona Dolina
Gastronomiczne
Gospoda 8 Ryb
Karczma Górecznik
Karczma Rybna Ruda Żmigrodzka
Nowa Hubertówka w Nowym Zamku
Restauracja Lido
Restauracja Teo
Smażalnia ryb U Bartka
Zajazd Głowaczówka
Ptasia Osada Joachimówka
Rekreacyjne
Folwark Jeździecki Jurand – kompleksowa organizacja pobytu
Kompleksowe Usługi Turystyczne w Dolinie Baryczy Maciej Kowalski – tereny, rajdy, wycieczki bryczkami. Wypożyczalnia kajaków i rowerów, przewodnik regionalny
Włodzimierz Ranoszek – przewodnik terenowy
Wypożyczalnia Kajaków Emirej
Wypożyczalnia kajaków Sosenka
Ptasia Osada Joachimówka – wypożyczalnia rowerów i kajaków
Zespół Pałacowo-Parkowy w Żmigrodzie – oferta rekreacyjna, wynajem sprzętu turystycznego
Dusky Leszek Żuber – wypożyczalnia rowerów i kajaków, organizacja spływów kajakowych
Forest Media Jakub Wencek – leśne spacery
MarBike – wypożyczalnia rowerów holenderskich
Bajkarp – mobilna wypożyczalnia rowerów i przyczepek rowerowych
Z Natury Pestka Zuzanna Pestka – wyprawy i warsztaty przyrodnicze
Edukacyjne
Centrum Edukacyjno-Turystyczne NATURUM, Stawy Milickie SA – warsztaty regionalne, Fotosafari
Rodzinny Park Przygód i Edukacji Górecznik – warsztaty regionalne
Ośrodek Edukacji Ekologicznej w Krośnicach – warsztaty regionalne
Włodzimierz Ranoszek – warsztaty regionalne
Warsztatownia w Campusie – warsztaty wyjazdowe
Kreatywny Obiekt Multifunkcyjny – warsztaty regionalne
Folwark Jeździecki Jurand – warsztaty regionalne
Produkty z Tradycją – warsztaty kiszenia warzyw
Zespół Pałacowo-Parkowy w Żmigrodzie – warsztaty regionalne
Kulturalne
Muzeum Bombki w Miliczu – Kreatywny Obiekt Multifunkcyjny
Tańce i obrzędy zespołów ludowych – Gminny Ośrodek Kultury w Przygodzicach
Pięć produktów i usług otrzymało miano kandydatów do Znaku DBP. Okres kandydacki trwa 12 miesięcy, co oznacza, że w przyszłorocznej edycji szansę na otrzymanie wyróżnienia głównego mają:
Plackarnia Adamo – oferta gastronomiczna
Restauracja W Starym Młynie – oferta gastronomiczna
Fotografia Anna Mucha – sesje zdjęciowe, oferta rekreacyjna
Wypożyczalnia kajaków w Miliczu – oferta rekreacyjna
Agroturystyka Pod Jeleniem – oferta noclegowa
Wyboru tych produktów i usług Kapituła Znaku DBP dokonała jeszcze w marcu. Podczas uroczystości w KOM zdecydowano o przyznaniu dodatkowego wyróżnienia. Honorowymi laureatami zostali Agnieszka i Jarosław Lesiakowie z Odolanowa , producenci bylin i suszu roślinnego, którzy od wielu lat wspierali współdziałania w regionie. Jako jedni z pionierów przyczynili się więc do olbrzymiego rozwoju, jaki przez lata poczyniła Dolina Baryczy. – Dni Karpia to bardzo duży potencjał. Pamiętam pierwszą edycję, gdy jeszcze nie do końca wierzono, że można podawać tego karpia w innym okresie, niż przed wigilią. Jak to wygląda dzisiaj, chyba nie muszę opowiadać. Na karpia przyjeżdża się przez cały rok. Olbrzymie środki inwestycyjne pozwoliły wesprzeć całą ofertę turystyczną. Dzięki temu przyjeżdża tu coraz więcej osób. Co istotne, oferta zaczyna być dostępna również w językach obcych – mówiła Inga Demianiuk-Ozga, prezes stowarzyszenia Partnerstwo dla Doliny Baryczy.
Część drugą uświetnił także występ Izabeli Możdżeń, laureatki wielu konkursów wokalnych. W trzeciej, ostatniej części, udostępniono ofertę dla mieszkańców i turystów. Chętni mogli przyjść, zapoznać się z lokalnymi produktami i usługami, skosztować regionalnych przysmaków i po prostu miło spędzić czas w klimacie Doliny Baryczy.
Głównym organizatorem imprezy było stowarzyszenie Partnerstwo dla Doliny Baryczy, a w roli gospodyni wystąpiła Izabela Brymerska, menadżerka Kreatywnego Obiektu Multifunkcyjnego i członkini Kapituły Znaku Dolina Baryczy Poleca.
(MS)
Comments are closed