Święta Bożego Narodzenia – tradycyjne czy może dietetyczne?
- Strona Główna
- /
- Aktualności
- /
- Święta Bożego Narodzenia –...
Święta Bożego Narodzenia jak co roku są wyjątkowe i magiczne. Jest to czas refleksji i zadumy, a także okazja do spotkań z najbliższymi i odpoczynku od codziennych trosk. Wieczerza wigilijna jest dumą polskiej tradycji, jak i polskiej kuchni. Czy można więc pogodzić zdrowe nawyki żywieniowe z zachowaniem tradycyjnego smaku polskich potraw? Oczywiście, że tak! Wystarczy zastosować kilka prostych trików, aby zamienić tradycyjne potrawy na bardziej dietetyczne.
Klasyczną potrawą na wigilijnym stole są pierogi z kapustą i grzybami, jednak nie da się ukryć, że wykonane z pszennej, jasnej mąki są kaloryczne i nie każdy sobie na nie pozwala, dlatego dobrym rozwiązaniem będzie zamiana mąki pszennej na mąkę pełnoziarnistą. Mąka ta jest doskonałym źródłem błonnika, który reguluje pracę przewodu pokarmowego, wpływając na prawidłową perystaltykę jelit. W mące pełnoziarnistej można także znaleźć wiele cennych składników mineralnych, takich jak żelazo, fosfor, potas, magnez, cynk i selen, a także witaminę B12, B2 i B3. Warto wybrać pełnoziarnistą mąkę orkiszową bądź żytnią. Oba te rodzaje cechuje niższy indeks glikemiczny aniżeli mąki pszennej, przez co są bezpieczniejsze dla diabetyków oraz osób będących na diecie redukcyjnej.
Kolejnym kluczowym daniem jest barszcz. Buraki, z których jest wykonany, są źródłem betainy, przeciwutleniacza, który wykazuje działanie antynowotworowe i spowalnia procesy starzenia organizmu. Czerwone buraki dostarczają także żelaza, które jest niezbędne w walce z niedokrwistością. Aby obniżyć wartość energetyczną barszczu, najlepiej przygotować go przy pomocy bulionu warzywnego, ziół i przypraw, warto także zrezygnować z zabielania zupy bądź użyć w tym celu jogurtu naturalnego zamiast śmietany.
Na świątecznym stole nie może oczywiście zabraknąć dań rybnych. Ryby są doskonałym źródłem pełnowartościowego białka, a także kwasów omega 3, które działają przeciwzapalnie i ochronnie na układ sercowo-naczyniowy, obniżając we krwi poziom cholesterolu LDL. Kwasy te wpływają również na prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego. Jednakże tradycyjny karp wigilijny to karp przyrządzony w panierce i smażony na tłuszczu. Aby przygotować karpia w bardziej dietetyczny sposób, można rozważyć upieczenie go w naczyniu żaroodpornym w 180 stopniach, w piekarniku. Jeśli przy stole będą fanatycy panierek, można zastosować panierkę z płatków migdałowych czy kukurydzianych, zamiast tradycyjnej bułki tartej.
Do przyrządzania wszelkich sałatek zaleca się zmniejszenie ilości majonezu kosztem jogurtu naturalnego. Obok dań wytrawnych na świątecznym stole królują także ciasta i wypieki, spośród których najważniejszą rolę odgrywają oczywiście makowiec i sernik. Sernik jest z natury wysokokalorycznym ciastem, jednak można zadbać o jego lepszą fit wersję, nie tracąc przy tym jego wyśmienitego smaku. Aby obniżyć wartość kaloryczną wypieku, warto użyć twarogu półtłustego typu „krajanka”, który pod względem wartości odżywczej znacznie przewyższa twaróg chudy.
Serdecznie polecam twaróg półtłusty produkowany przez Okręgową Spółdzielnię Mleczarską w Jarocinie. Jest to twaróg od lat ręcznie wyrabiany. Nie bez powodu otrzymał w 2020 roku tytuł Palladowego Hitu za walory smakowe i jakościowe oraz tytuł Dysprozowego Hitu za te same znakomite właściwości w 2021 roku. Jarocińska krajanka jest oznaczona Certyfikatem Jakość i Tradycja, który jest przyznawany produktom spełniającym szczególne wymogi naturalności. Produkty te muszą pochodzić z gospodarstw ekologicznych lub z gospodarstw o systemie produkcji stosujących Dobrą Praktyką Rolniczą i Dobrą Praktykę Hodowlaną z wyłączeniem GMO. Ponadto produkty te muszą się charakteryzować tradycyjnym składem i sposobem wytwarzania, szczególną jakością, wynikającą z ich tradycyjnego charakteru, szczególną jakością lub reputacją, odróżniającą je od produktów należących do tej samej kategorii. Warto zwrócić uwagę, że za tradycyjny skład, tradycyjny sposób wytwarzania, tradycyjny charakter uważa się takie produkty, które posiadają co najmniej 50-letni rodowód. Jarocińska krajanka cechuje się zawartością pełnowartościowego białka, przez co powoduje dłuższe uczucie sytości.
Twaróg ma niski indeks glikemiczny, w związku z czym zalecany jest także osobom z cukrzycą i insulinoopornością. Ponadto zawiera znaczne ilości witaminy D, witamin z grupy B, witaminę A i E. Spośród składników mineralnych na uwagę zasługują wapń, fosfor, cynk, jod, potas, magnez i sód, dzięki czemu twaróg ten idealnie sprawdzi się również w diecie sportowców, w posiłku potreningowym. Zawarte w twarogu znaczne ilości białka kazeinowego przyspieszają proces regeneracji mięśni po intensywnym wysiłku fizycznym.
Do dekorowania wypieków można przygotować lukier na bazie zdrowych zamienników cukru (ksylitol, erytrol) bądź użyć owoców. Pamiętajmy o odpowiednim nawodnieniu, co wspomoże prawidłowe trawienie.
Święta to szczególny czas, którym należy się cieszyć. Dzięki zastosowaniu kilku prostych zasad i zamienników kulinarnych można spożywać świąteczne potrawy bez zbędnych wyrzutów sumienia. Dodatkowo pamiętajmy, że nad zdrowymi nawykami żywieniowymi powinniśmy pracować przez cały rok, a nie tylko od święta!
Comments are closed