Świąteczne gotowanie
- Strona Główna
- /
- Aktualności
- /
- Edukacja
- /
- Świąteczne gotowanie
5 grudnia Hufiec Pracy 15-2 w Krotoszynie zorganizował dla uczestników jednostki Konkurs Kucharski „Świąteczne gotowanie”. W szranki stanęli uczniowie klas zawodowych z Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych w Zdunach, Branżowej Szkoły I stopnia w Kobylinie oraz Szkoły Podstawowej i Gimnazjum z Oddziałami Przysposabiającymi do Pracy w Krotoszynie.
Konkurs zorganizowały wychowawczynie, Iwona Łuczak oraz Daria Lisiak, we współpracy z dyrektor ZSP w Zdunach, Karoliną Rejek. Najpierw młodzieży objaśniono zadania, jakie były do wykonania. Szczególną uwagę zwrócono na zachowanie zasad BHP podczas wykonywania prac.
Dwuosobowe zespoły miały do przygotowania świąteczne danie w postaci ruskich pierogów. W komisji konkursowej znaleźli się: Katarzyna Płóciennik – nauczycielka z ZSP w Zdunach – oraz Artur Gręda i Daria Piskorek – wychowawcy HP.
Rywalizacja przebiegała w przyjaznej atmosferze, a przygotowane przez uczestników potrawy prezentowały wysokie walory estetyczne i smakowe. Ważnym aspektem konkursu była integracja międzyszkolna uczestników, którzy na koniec mogli nawzajem próbować przygotowanych dań i porównać ich smak.
Finaliści z rąk jurorów otrzymali nagrody rzeczowe oraz dyplomy, ufundowane przez Wielkopolską Wojewódzką Komendę Ochotniczych Hufców Pracy.
(ANKA)
FOT. Daria Lisiak
Comments are closed