Sukces restauracji Impuls
- Strona Główna
- /
- Aktualności
- /
- Sukces restauracji Impuls
Zdunowska restauracja została przyjęta do Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Wielkopolska. Jakiś czas temu właściciele Impulsu uczestniczyli w uroczystym wręczeniu certyfikatów.
Od 2008 roku Sieć Dziedzictwa Kulinarnego Wielkopolska jest częścią Europejskiej Sieci Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego, której celem jest wskazanie turystom i konsumentom właściwej drogi do odnalezienia lokalnej i regionalnej żywności w Europie. Wielkopolska posiada specyficzne produkty i potrawy, które cechują się wysoką jakością i bogatą historią. Bycie członkiem owej sieci daje możliwość wymiany doświadczeń oraz prestiż wynikający z posługiwania się uznanym znakiem graficznym. Przede wszystkim jednak jest to uczestnictwo w klubie pasjonatów, ludzi zaangażowanych w to, co robią.
Wielkopolska Sieć Dziedzictwa Kulinarnego zrzesza ponad 130 członków. Jednym z nich od kwietnia jest Restauracja Impuls, która mieści się przy ul. Łacnowej w Zdunach. Jej specjalnością są właśnie dania regionalne, staropolskie i myśliwskie. Właściciele przykładają ogromną wagę do tradycji oraz do tego, aby dania były przygotowywane z regionalnych składników najwyższej jakości. Posiadają nawet własną hodowlę królika i karpia oraz wędzarnię.
Restauracja otrzymała certyfikat Dziedzictwa Kulinarnego Wielkopolska na dziewięć potraw. Należą do nich pyry z gzikiem, ser smażony z koperkiem lub kminkiem, czernina z suszonymi owocami i podrobami, podawana z domowym makaronem, kaczka pieczona z parowanymi pyzami i czerwoną kapustą z jabłkiem, rolada z jelenia podawana z pieczonym jabłkiem z żurawiną, pieczeń z dzika podawana z kaszą i kapustą kiszoną z grzybami, królik duszony w śmietanie, karp w sosie cebulowym oraz szynka wędzona z dzika. Wręczenie certyfikatów miało miejsce w październiku podczas Targów „Smaki Regionu”.
Właściciele prowadzą restaurację od 30 lat. – Od początku naszym założeniem było kultywowanie tradycyjnej kuchni regionalnej. Konsekwentnie idziemy obraną drogą. Przyznanie nam certyfikatu Dziedzictwa Kulinarnego jest zwieńczeniem wieloletniej pracy. W tej chwili jest on naszą największą dumą – mówi Marzena Swora, właścicielka restauracji.
Właściciele włożyli mnóstwo pracy, by uzyskać certyfikat. Udział w tym projekcie zaproponował im kilka lat temu gość restauracji. Od tego czasu zdobywali nowe umiejętności i wiedzę, co – jak widać – zakończyło się sukcesem. – Bardzo ważne jest, aby uwydatniać tradycje charakterystyczne dla danych regionów. Powinniśmy dbać o nasze dziedzictwo, co też jako restauracja staramy się robić. Duży wkład w uzyskanie certyfikatu miał oczywiście mój mąż, który niewątpliwie posiada ogromne wyczucie smaku. Wejście do Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Wielkopolska jest doskonałym podsumowaniem naszej trzydziestoletniej pracy – podkreśla M. Swora.
Zachęcamy więc do odwiedzania Restauracji Impuls i skosztowania wielkopolskich potraw, przygotowanych z lokalnych produktów najwyższej jakości.
(LENA)
Comments are closed