Gazeta Lokalna KROTOSZYN | MILICZ

Gazeta Lokalna KROTOSZYN | MILICZ
PADEWSCY

Sukces restauracji Impuls

2021-11-17
  1. Strona Główna
  2. /
  3. Aktualności
  4. /
  5. Sukces restauracji Impuls
Sukces restauracji Impuls
Dobry Dietetyk

Zdunowska restauracja została przyjęta do Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Wielkopolska. Jakiś czas temu właściciele Impulsu uczestniczyli w uroczystym wręczeniu certyfikatów.

 

Od 2008 roku Sieć Dziedzictwa Kulinarnego Wielkopolska jest częścią Europejskiej Sieci Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego, której celem jest wskazanie turystom i konsumentom właściwej drogi do odnalezienia lokalnej i regionalnej żywności w Europie. Wielkopolska posiada specyficzne produkty i potrawy, które cechują się wysoką jakością i bogatą historią. Bycie członkiem owej sieci daje możliwość wymiany doświadczeń oraz prestiż wynikający z posługiwania się uznanym znakiem graficznym. Przede wszystkim jednak jest to uczestnictwo w klubie pasjonatów, ludzi zaangażowanych w to, co robią.

Wielkopolska Sieć Dziedzictwa Kulinarnego zrzesza ponad 130 członków. Jednym z nich od kwietnia jest Restauracja Impuls, która mieści się przy ul. Łacnowej w Zdunach. Jej specjalnością są właśnie dania regionalne, staropolskie i myśliwskie. Właściciele przykładają ogromną wagę do tradycji oraz do tego, aby dania były przygotowywane z regionalnych składników najwyższej jakości. Posiadają nawet własną hodowlę królika i karpia oraz wędzarnię.

Restauracja otrzymała certyfikat Dziedzictwa Kulinarnego Wielkopolska na dziewięć potraw. Należą do nich pyry z gzikiem, ser smażony z koperkiem lub kminkiem, czernina z suszonymi owocami i podrobami, podawana z domowym makaronem, kaczka pieczona z parowanymi pyzami i czerwoną kapustą z jabłkiem, rolada z jelenia podawana z pieczonym jabłkiem z żurawiną, pieczeń z dzika podawana z kaszą i kapustą kiszoną z grzybami, królik duszony w śmietanie, karp w sosie cebulowym oraz szynka wędzona z dzika. Wręczenie certyfikatów miało miejsce w październiku podczas Targów „Smaki Regionu”.

Właściciele prowadzą restaurację od 30 lat. – Od początku naszym założeniem było kultywowanie tradycyjnej kuchni regionalnej. Konsekwentnie idziemy obraną drogą. Przyznanie nam certyfikatu Dziedzictwa Kulinarnego jest zwieńczeniem wieloletniej pracy. W tej chwili jest on naszą największą dumą – mówi Marzena Swora, właścicielka restauracji.

Właściciele włożyli mnóstwo pracy, by uzyskać certyfikat. Udział w tym projekcie zaproponował im kilka lat temu gość restauracji. Od tego czasu zdobywali nowe umiejętności i wiedzę, co – jak widać – zakończyło się sukcesem. – Bardzo ważne jest, aby uwydatniać tradycje charakterystyczne dla danych regionów. Powinniśmy dbać o nasze dziedzictwo, co też jako restauracja staramy się robić. Duży wkład w uzyskanie certyfikatu miał oczywiście mój mąż, który niewątpliwie posiada ogromne wyczucie smaku. Wejście do Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Wielkopolska jest doskonałym podsumowaniem naszej trzydziestoletniej pracy – podkreśla M. Swora.

Zachęcamy więc do odwiedzania Restauracji Impuls i skosztowania wielkopolskich potraw, przygotowanych z lokalnych produktów najwyższej jakości.

(LENA)

Comments are closed

YouTube

Archiwum
WYGRAJ PLUSZAKA DLA DZIECIAKA
BGP 2023
KOK
TK DACHY
IMPULS ZDUNY
MATYLA
Agencja Reklamowa GL
Dietetyk Kaźmierczak
ZBITY TELEFON
INNOWACYJNE FINANSE
GÓRZNY GROUP
MAYOR INK
Jarmużek
Motosdodoła
BHP RABENDA