Skuteczne nawadnianie organizmu latem
- Strona Główna
- /
- Aktualności
- /
- Zdrowie
- /
- Skuteczne nawadnianie organizmu latem
Kalendarzowe lato już za rogiem, pogoda coraz piękniejsza, temperatury wyższe, dlatego dzisiaj krótko o odpowiednim nawodnieniu organizmu podczas upalnych dni.
Nasze organizmy w 70 procentach składają się z wody, która pełni wiele ważnych funkcji. Można jej przypisać chociażby transport i wchłanianie składników odżywczych, udział w termoregulacji czy usuwanie ubocznych produktów przemiany materii. Ilość wypijanych płynów jest uzależniona od płci, wieku, masy ciała, spożywanych pokarmów, aktywności fizycznej oraz temperatury powietrza.
Odpowiednie nawodnienie, zaraz obok racjonalnego odżywiania, jest kluczowym elementem zdrowego stylu życia. Wielu z nas po szklankę wody sięga dopiero wówczas, gdy odczuwa pragnienie – jest to już pierwsza oznaka odwodnienia. Warto pamiętać, że spadek nawodnienia nawet o 3% niesie za sobą poważne konsekwencje. Pierwszymi widocznymi objawami są zmęczenie, senność, zawroty głowy i osłabienie. Deficyt wody w organizmie powoduje spowolnienie przemiany materii, co szczególnie istotne przy redukcji masy ciała, która staje się wówczas mniej efektywna. Dodatkowo podczas wysokich temperatur ubytek wody z organizmu jest niezwykle wysoki, ponieważ znacznie więcej jej tracimy przez skórę wraz potem.
Zgodnie z normami rekomendowanymi przez Instytut Żywności i Żywienia kobiety powinny spożywać ok. 2l płynów dziennie, mężczyźni natomiast ok. 2,5l. Oczywiście jest to teoretyczny poziom spożycia, do którego trzeba indywidualnie przeanalizować czynniki wpływające na ewentualny wzrost zapotrzebowania na wodę.
Należy wspomnieć, że do puli wypijanych płynów trzeba doliczyć również wodę zawartą w spożywanych posiłkach. Latem wybawieniem są świeże owoce i warzywa, które doskonale wspomogą nawodnienie organizmu. Spośród warzyw świetnie sprawdzają się ogórki, pomidory, cukinia i rzodkiewki. Natomiast wśród owoców królują arbuzy, truskawki, grejpfruty czy maliny.
W upalne dni warto sięgać po przekąski w formie owocowo-warzywnych koktajli i smoothie. Przyrządzone ze świeżych składników, będą nie tylko bombą witaminową, ale również znacznie poprawią samopoczucie poprzez orzeźwienie organizmu. Latem możemy śmiało bawić się takimi posiłkami z uwagi na wysoką dostępność owoców i warzyw.
Koktajle serdecznie polecam przyrządzać na bazie mlecznych napojów fermentowanych, które można znaleźć w bogatym asortymencie produktów nabiałowych, oferowanych przez Okręgową Spółdzielnię Mleczarską w Jarocinie. Najczęściej polecanym przeze mnie napojem fermentowanym jest kefir. Tradycyjna, naturalna receptura jego produkcji sprawia, że napój ten nie ma sobie równych pod względem walorów smakowo-jakościowych. Jego delikatna konsystencja doskonale sprawdza się jako baza do koktajli. Jarociński kefir z uwagi na zawartość cennych kultur bakteryjnych jest doskonałym probiotykiem, ponadto zawiera witaminy z grupy B: witamina B1, B12, a także witaminę K i biotynę. Dodatkowym atutem tego orzeźwiającego napoju jest zawartość w nim wapnia i magnezu, a także niezbędnych aminokwasów. Kefir jest napojem niskoenergetycznym, a dzięki zawartości białka niezwykle sycącym. Jest bezpieczny również dla osób z nietolerancją laktozy, gdyż bakterie w nim zawarte częściowo rozkładają cukier mleczny.
Przekąska w formie koktajlu jest doskonałą formą posiłku dla osób zapracowanych. Warto wykorzystać warzywa i owoce dostępne o tej porze roku i zadbać o swoje zdrowie.
Poniżej przedstawiam kilka przepisów na letnie orzeźwienie, w których składniki wystarczy tylko zmiksować.
Borówkowy zawrót głowy
kefir OSM Jarocin 1,5% – 150g
borówka amerykańska – 50g
banan – 120g
nasiona lnu – 10g
Klasyczna truskawka z nutą mięty
truskawki – 150g
kefir OSM Jarocin 1,5% – 150g
liście mięty – 6 sztuk
Smoothie z zielonej pietruszki
cytryna – 1/2 sztuki
natka pietruszki – 8 gałązek (tylko liście)
ksylitol –25g
woda mineralna niegazowana – 300g
Comments are closed