Rywalizacja kucharzy
- Strona Główna
- /
- Aktualności
- /
- Edukacja
- /
- Rywalizacja kucharzy
4 marca wychowawczynie krotoszyńskiego Hufca Pracy 15-2, Daria Lisiak i Iwona Łuczak, zorganizowały wewnętrzny etap konkursu „Najsprawniejszy w zawodzie w kategorii kucharz”. Zwyciężyli Julian Adamczewski i Mateusz Frąckowiak z Branżowej Szkoły I stopnia w Zdunach.
Zmagania przeprowadzono w pracowni gastronomicznej Zespołu Szkół Specjalnych w Krotoszynie. W szranki stanęli tegoroczni absolwenci współpracujących z hufcem szkół zawodowych z Kobylina i Zdun.
W pierwszej części uczestnicy mieli do rozwiązania test jednokrotnego wyboru. Z kolei w części praktycznej – z racji przypadającej w tym roku setnej rocznicy urodzin Jana Pawła II – zadaniem młodzieży było przygotowanie potrawy, którą zajadał się papież, czyli pierogów wraz z surówką z białej kapusty.
Pracę zespołów nadzorowała komisja w składzie: Ryszard Ziajka i Ewelina Rogacka – nauczyciele przedmiotów zawodowych ds. żywienia z ZSS w Krotoszynie, Zbigniew Kurzawa – komendant Hufca Pracy, Iwona Łuczak – wychowawczyni. W ocenie uwzględniano przestrzeganie zasad bhp, poprawność przyrządzania potraw i podanie ich według obowiązujących zasad. Pod uwagę brano także poprawne dokonanie oceny organoleptycznej przez uczestników i ich współpracę w trakcie pracy.
Decyzją komisji konkursowej zwyciężyli Julian Adamczewski i Mateusz Frąckowiak z Branżowej Szkoły I stopnia w Zdunach. Laureaci będą reprezentować krotoszyńską jednostkę na szczeblu wojewódzkim.
(ANKA)
FOT. Daria Lisiak
Comments are closed