Rywalizacja adeptów sztuki kulinarnej
- Strona Główna
- /
- Aktualności
- /
- Edukacja
- /
- Rywalizacja adeptów sztuki kulinarnej
W pracowni gastronomicznej Zespołu Szkół Specjalnych w Krotoszynie Hufiec Pracy 15-2 przeprowadził wewnętrzny etap konkursu „Najsprawniejszy w zawodzie – kucharz”. Zwyciężył duet z Branżowej Szkoły I stopnia w Kobylinie.
Konkurs zorganizowała Iwona Łuczak, wychowawczyni z krotoszyńskiego hufca. W szranki stanęli tegoroczni absolwenci współpracujących z jednostką szkół zawodowych – z Kobylina i Zdun – oraz przedstawiciele ZSS.
Do zmagań przystąpiły dwuosobowe zespoły. Najpierw uczestnicy musieli zmierzyć się z testem składającym się z 40 pytań. W części praktycznej każdy team miał za zadanie przygotować zestaw obiadowy, na który składały się kotlet de volaille, ziemniaki puree i surówka z pora.
W komisji konkursowej znaleźli się Ryszard Ziajka i Tomasz Graf – nauczyciele przedmiotów zawodowych ds. żywienia, Zbigniew Kurzawa – komendant Hufca Pracy 15-2, Magdalena Nowacka – wychowawczyni. Jury w ocenie brało pod uwagę przestrzeganie zasad bhp podczas przygotowywania potraw, poprawność ich przyrządzania i podania według obowiązujących zasad. Uwzględniano także poprawne dokonanie oceny organoleptycznej przez uczestników i ich prawidłową współpracę w trakcie pracy oraz wyniki testu.
Zwyciężyły uczennice Branżowej Szkoły I stopnia w Kobylinie – Bernadeta Czerwińska i Walentyna Szafraniak. Duet ten będzie reprezentować krotoszyńską jednostkę na szczeblu wojewódzkim.
(ANKA)
FOT. Iwona Łuczak
Comments are closed