Gazeta Lokalna KROTOSZYN | MILICZ

Gazeta Lokalna KROTOSZYN | MILICZ
PADEWSCY

Rywalizacja adeptów sztuki kulinarnej

2019-03-22
  1. Strona Główna
  2. /
  3. Aktualności
  4. /
  5. Edukacja
  6. /
  7. Rywalizacja adeptów sztuki kulinarnej
Rywalizacja adeptów sztuki kulinarnej
TAPAS

W pracowni gastronomicznej Zespołu Szkół Specjalnych w Krotoszynie Hufiec Pracy 15-2 przeprowadził wewnętrzny etap konkursu „Najsprawniejszy w zawodzie – kucharz”. Zwyciężył duet z Branżowej Szkoły I stopnia w Kobylinie.

 

Konkurs zorganizowała Iwona Łuczak, wychowawczyni z krotoszyńskiego hufca. W szranki stanęli tegoroczni absolwenci współpracujących z jednostką szkół zawodowych – z Kobylina i Zdun – oraz przedstawiciele ZSS.

Do zmagań przystąpiły dwuosobowe zespoły. Najpierw uczestnicy musieli zmierzyć się z testem składającym się z 40 pytań. W części praktycznej każdy team miał za zadanie przygotować zestaw obiadowy, na który składały się kotlet de volaille, ziemniaki puree i surówka z pora.

W komisji konkursowej znaleźli się Ryszard Ziajka i Tomasz Graf – nauczyciele przedmiotów zawodowych ds. żywienia, Zbigniew Kurzawa – komendant Hufca Pracy 15-2, Magdalena Nowacka – wychowawczyni. Jury w ocenie brało pod uwagę przestrzeganie zasad bhp podczas przygotowywania potraw, poprawność ich przyrządzania i podania według obowiązujących zasad. Uwzględniano także poprawne dokonanie oceny organoleptycznej przez uczestników i ich prawidłową współpracę w trakcie pracy oraz wyniki testu.

Zwyciężyły uczennice Branżowej Szkoły I stopnia w Kobylinie – Bernadeta Czerwińska i Walentyna Szafraniak. Duet ten będzie reprezentować krotoszyńską jednostkę na szczeblu wojewódzkim.

(ANKA)

FOT. Iwona Łuczak

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

trzy × pięć =

YouTube

Archiwum
BGP 2023
BHP RABENDA
KOK
TK DACHY
IMPULS ZDUNY
MATYLA
Agencja Reklamowa GL
Dietetyk Kaźmierczak
INNOWACYJNE FINANSE
GÓRZNY GROUP
ZBITY TELEFON
MAYOR INK
Jarmużek
Motosdodoła