Gazeta Lokalna KROTOSZYN | MILICZ

Gazeta Lokalna KROTOSZYN | MILICZ
PADEWSCY

Rola tłuszczów w diecie dziecka

2022-09-20
  1. Strona Główna
  2. /
  3. Aktualności
  4. /
  5. Zdrowie
  6. /
  7. Rola tłuszczów w diecie...
Rola tłuszczów w diecie dziecka
VISUS

Żyjemy w czasach, w których coraz częściej można zauważyć zjawisko nadwagi i otyłości wśród dzieci. Nikogo już nie dziwi mały pacjent w gabinecie dietetyka z nieprawidłowymi wynikami profilu lipidowego czy z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej. Jednak czy dobrym wyborem będzie ograniczenie spożycia tłuszczu przez dzieci? Oczywiście, że nie!

 

Tłuszcze owiane są złą sławą zarówno w kontekście osób dorosłych, jak i dzieci. Obarcza się je winą za nadwagę, nieprawidłowy poziom cholesterolu, miażdżycę czy nadciśnienie tętnicze. Warto jednak pamiętać, że tłuszcze to jeden z trzech podstawowych makroelementów, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu, zwłaszcza dzieci. Należy zadbać nie tylko o odpowiednią podaż tłuszczu w diecie, ale przede wszystkim o jego jakość. Zgodnie z najnowszymi zaleceniami Instytutu Żywności i Żywienia w diecie dzieci od 7-11 miesiąca życia tłuszcze powinny stanowić 40% zapotrzebowania energetycznego,  dzieci w wieku od 1-3 lat – 35-40%, natomiast w wieku 4-18 lat – 20-35%.

Tłuszcze pokarmowe odgrywają istotną rolę w żywieniu dziecka, gdyż stanowią źródło energii dla młodego, rozwijającego się organizmu, dodatkowo zabezpieczają przed utratą ciepła, tworząc warstwę izolacyjną w tkance podskórnej. Tłuszcze pełnią także funkcje ochronne, otaczając narządy wewnętrzne. Są doskonałym źródłem kwasów tłuszczowych, w tym niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT), których organizm człowieka nie potrafi wytworzyć, dlatego muszą być dostarczane z pożywieniem. Tłuszcze są nośnikiem smaku i zapachu, wspomagają dostarczanie do organizmu białek i węglowodanów. Są doskonałym źródłem witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, takich jak witamina A, D, E i K, niezbędnych do prawidłowego rozwoju i wzrostu dzieci.

Tłuszcze dzielą się na roślinne i zwierzęce (z uwagi na pochodzenie), a także nienasycone i nasycone (z uwagi na budowę). W diecie dzieci dozwolone są w odpowiednich ilościach zarówno tłuszcze zwierzęce (masło), jak i roślinne (dobrej jakości oleje, oliwa z oliwek).

Masło zawiera cholesterol, który pełni kluczową rolę w rozwoju układu nerwowego u dzieci, dlatego nie powinno się z niego rezygnować, lecz podawać w rozsądnych ilościach. Szczególnie polecam masło ekstra z Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej w Jarocinie. Jest to masło najwyższej jakości, wyprodukowane wyłącznie ze śmietanki pasteryzowanej, bez żadnych dodatków – bez barwników, konserwantów oraz ulepszaczy i stabilizatorów. Jest naturalnym produktem o wysokiej zawartości potrzebnych dla organizmu składników mineralnych i witamin, takich jak witamina A, B-karoten, a także witaminy D i E. Witamina A wspomaga układ odpornościowy dziecka, chroniąc przed infekcjami. Dodatkowo bierze udział w regulowaniu procesu prawidłowego widzenia, wpływa na kości, zęby, skórę, włosy i paznokcie. Witamina D wspomaga wchłanianie wapnia w jelitach, przyczyniając się do prawidłowego budowania kości i zębów, a także do prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego, Witamina E jest niezbędna do regeneracji organizmu po przebytych infekcjach i urazach. Jarocińskie masło charakteryzuje się doskonałą smarownością, a także jednolitą konsystencją i barwą. Ma niepowtarzalny smak. Zawiera wyłącznie tłuszcz mleczny (min. 82%). Masło ekstra z jarocińskiej mleczarni oznakowane jest certyfikatem „Gwarancja Tradycyjnego Smaku”. Niezastąpiona jakość jarocińskiego masła została także doceniona  podczas konkursu Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów w lipcu tego roku, w którym to masło ekstra otrzymało wyróżnienie „Najlepszy regionalny produkt żywnościowy”.

Nie zaleca się podawania dzieciom margaryn jako zamienników masła, tym bardziej margaryn obniżających cholesterol, skierowanych głównie dla osób cierpiących na zaburzenia poziomu cholesterolu, miażdżycę czy nadciśnienie tętnicze.

Spośród olejów roślinnych na uwagę zasługują te, które mają wysoką zawartość kwasów omega-3. Odgrywają one znaczącą funkcję w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego dziecka, w jego budowie oraz prawidłowym przekaźnictwie nerwowym. Kwasy omega-3 u dzieci wspomagają układ immunologiczny w walce z infekcjami, głównie górnych dróg oddechowych, a także działają przeciwzapalnie. Odpowiednia ilość kwasów omega-3 w diecie zmniejsza ryzyko alergii oraz poprawia wchłanianie wapnia z pożywienia, wspierając tym samym układ kostny naszych pociech. Źródłem powyższych kwasów są ryby, jaja, orzechy, nasiona czy właśnie oleje roślinne, takie jak olej lniany, z orzechów włoskich bądź olej rzepakowy.

Znacznemu ograniczeniu w diecie dziecka powinny podlegać szkodliwe izomery trans kwasów tłuszczowych, które są zawarte w sporych ilościach w pieczywie cukierniczym, wyrobach czekoladowych i produktach typu fast food.

Comments are closed

YouTube

Archiwum
Jarmużek
BGP 2023
Motosdodoła
BHP RABENDA
KOK
TK DACHY
IMPULS ZDUNY
MATYLA
Agencja Reklamowa GL
Dietetyk Kaźmierczak
ZBITY TELEFON
INNOWACYJNE FINANSE
GÓRZNY GROUP
MAYOR INK