Gazeta Lokalna KROTOSZYN | MILICZ

Gazeta Lokalna KROTOSZYN | MILICZ
PADEWSCY

Pasty – zdrowy dodatek do pieczywa

2022-08-22
  1. Strona Główna
  2. /
  3. Aktualności
  4. /
  5. Zdrowie
  6. /
  7. Pasty – zdrowy dodatek...
Pasty – zdrowy dodatek do pieczywa
IMPET

Wakacyjny sezon nadal trwa, tak więc pozostajemy jeszcze przez moment w tematyce lekkostrawnych posiłków, idealnie pasujących na ciepłe dni. Pasty kanapkowe są proste do wykonania i dobrze sprawdzają się nie tylko na kanapkach, ale także jako nadzienie do naleśników, pierogów czy dodatek do warzyw. Wykorzystywane są nie tylko do codziennych posiłków, lecz również do urozmaicenia menu na uroczystościach czy piknikach, Zaletą past kanapkowych oprócz ich prostoty jest także atrakcyjny, różnorodny wygląd, smak i zapach.

 

Już niedługo rozpocznie się kolejny rok szkolny i każdy rodzic będzie na nowo planował posiłki swoich pociech do lunchboxów. Pasty kanapkowe i tutaj sprawdzą się wyśmienicie. Mogą przybierać różnorodne barwy, co zwiększa atrakcyjność dziecięcej kanapki. Wszystko zależy od tego, z czego ją wykonamy. Należy pamiętać, że posiłki dzieci w wieku szkolnym muszą być pełnowartościowe. Warto zadbać o odpowiednią podaż witamin i składników mineralnych, korzystnie wpływających na rozwój i funkcjonowanie młodych organizmów. Podstawę śniadania powinny stanowić pełnoziarniste produkty zbożowe, pełnowartościowe białko, z odpowiednim dodatkiem warzyw czy owoców.

Pasty kanapkowe mogą łączyć w sobie wszystkie niezbędne składniki odżywcze. Warto przyrządzać je na bazie sera twarogowego półtłustego, który jest źródłem białka oraz wapnia niezbędnego dla prawidłowego rozwoju kości i zębów. Pasty twarogowe polecane są też osobom aktywnym fizycznie, a także tym będącym na dietach redukcyjnych.

Do wykonania past twarogowych serdecznie polecam twaróg półtłusty, produkowany przez Okręgową Spółdzielnię Mleczarską  w Jarocinie. Nie bez powodu twaróg ten otrzymał w 2020 roku tytuł Palladowego Hitu za walory smakowe i jakościowe oraz tytuł Dysprozowego Hitu za te same znakomite właściwości w 2021 roku. Jarocińska krajanka cechuje się zawartością pełnowartościowego białka, przez co powoduje dłuższe uczucie sytości. Twaróg ma niski indeks glikemiczny, w związku z czym zalecany jest także osobom z cukrzycą i insulinoopornością. Ponadto zawiera znaczne ilości witaminy D, witamin z grupy B, witaminę A i E. Spośród składników mineralnych na uwagę zasługują wapń, fosfor, cynk, jod, potas, magnez i sód, dzięki czemu twaróg ten idealnie sprawdzi się w posiłku potreningowym. Zawarte w twarogu znaczne ilości białka kazeinowego przyspieszają proces regeneracji mięśni po intensywnym wysiłku fizycznym. Dodatkowym atutem jarocińskiego twarogu jest to, że jest to produkt ręcznie wyrabiany, zgodnie z naturalną, tradycyjną recepturą.

Pasty kanapkowe nie muszą być oczywiście tylko twarogowe, bo pomysłów na ich przygotowanie jest naprawdę wiele. Mogą być wykonane tylko z warzyw bądź stanowić zamiennik masła, jeśli są przygotowane z ciecierzycy lub z awokado. Składnikami past mogą być pomidory zwykłe i suszone, papryki, bakłażany, oliwki, groszek, fasola, wspomniana ciecierzyca czy chociażby nasiona dyni  i słonecznika. Warto zadbać o dołączenie do past aromatycznych ziół i przypraw, które nadadzą dodatkowego charakteru. Ciekawym dodatkiem jest także czosnek, zważając na jego zdrowotne właściwości. Czosnek nie tylko nadaje wyrazistego smaku naszym posiłkom, ale również wykazuje silne działanie bakteriobójcze, chroniąc przed infekcjami. Ząbek czosnku jest bogaty w związki flawonoidowe, aminokwasy, saponiny, cukry, związki śluzowe, witaminy (B1, B2, PP,  witamina C, prowitamina A), liczne sole mineralne (m.in. potasu, wapnia, magnezu) oraz rzadkie mikroelementy, tj. kobalt czy chrom. Najcenniejsze w czosnku są olejki eteryczne, bogate w siarczki i allicynę. Można również posłużyć się ziołami typu oregano, bazylia czy zioła prowansalskie, korzystnie działające na nasz układ trawienny. Oregano dodatkowo wpływa na niwelowanie wzdęć, przynosi ukojenie w bólach żołądkowych, a także zwalcza zgagę.

Na sklepowych półkach jest wiele gotowych past do pieczywa, jednak przygotowując je samodzielnie, mamy gwarancję jakości wykorzystanych produktów. Możemy je wówczas przygotować zgodnie z naszymi preferencjami smakowymi, a także użyć tolerowane przez nas przyprawy.

 

 

PROPOZYCJE ZDROWYCH PAST KANAPKOWYCH

Pasta twarogowa z suszonymi pomidorami (ilość na 1 porcję):

– ser twarogowy półtłusty OSM Jarocin – 125g

– suszone pomidory w zalewie – 28g

– czosnek – 5g

– posiekana natka pietruszki – 6g

– pieprz, oregano do smaku.

Ser twarogowy połączyć z pomidorami suszonymi wraz z ich zalewą, dodać posiekany czosnek i natkę pietruszki, doprawić.

 

Pasta z czerwonej fasoli:

– czerwona fasola konserwowa – 60g

– koncentrat pomidorowy – 30g

– posiekany szczypiorek – 20g

– wędzona papryka, pieprz, zioła prowansalskie do smaku.

Fasolę zmiksować na gładką masę wraz z koncentratem, dodać posiekany szczypiorek i doprawić.

 

Pasta jajeczna z czarnuszką:

– jaja – 100g

– jogurt naturalny – 20g

– czosnek – 5g

– szczypiorek – 5g

– pieprz, bazylia do smaku.

Ugotowane jajka rozdrobnić i połączyć z jogurtem naturalnym, posiekanym czosnkiem, szczypiorkiem i przyprawami.

Comments are closed

YouTube

Archiwum
Jarmużek
BGP 2023
Motosdodoła
BHP RABENDA
KOK
TK DACHY
IMPULS ZDUNY
MATYLA
Agencja Reklamowa GL
Dietetyk Kaźmierczak
ZBITY TELEFON
INNOWACYJNE FINANSE
GÓRZNY GROUP
MAYOR INK