Niesamowite możliwości pieców konwekcyjnych
- Strona Główna
- /
- Aktualności
- /
- Niesamowite możliwości pieców konwekcyjnych
Świadomość dotycząca reguł zdrowego żywienia stale wzrasta. Konsumenci nie tylko zmieniają swoje zachowania, ale też oczekują, że producenci i usługodawcy również dostosują się do ich standardów. W przypadku profesjonalnej gastronomii klienci wymagają, aby serwowane przez restauracje dania były nie tylko smaczne czy elegancko podane, ale także zdrowe i pełnowartościowe.
Idealną odpowiedzią na takie zapotrzebowanie okazują się piece konwekcyjno-parowe. Stosowane w nich rozwiązania pozytywnie wpływają na walory potraw, a do tego charakteryzują się znakomitą wydajnością.
Piece konwekcyjne redukują stratę składników odżywczych
Przez lata wydawało się, że jakakolwiek obróbka termiczna jedzenia nieuchronnie wiąże się z utratą znacznej części witamin, mikroelementów oraz innego typu substancji. Postęp technologiczny sprawił, że żywność zachowuje znacznie więcej naturalnych właściwości. Sprawny piec konwekcyjny odgrzewa potrawy poprzez wymuszenie obiegu gorącego powietrza w komorze. Dodatek w postaci pary wodnej znacznie przyspiesza cały proces, a ponadto utrzymuje poziom wilgoci na stałym poziomie. Warto również wspomnieć o ograniczonym zużyciu tłuszczy, niezbędnym dla uzyskania odpowiedniego smaku gastronomicznych wyrobów – nawet o 95%. Zamiast namaczania bądź głębokiego zanurzenia w zupełności wystarczy delikatne spryskanie powierzchni. W efekcie powstają dania zdrowe i sycące, a przy tym jeszcze atrakcyjniejsze dla oczu.
Oszczędność czasu i pracy zapewnia większą wydajność kuchni
Jak zapewniają przedstawiciele uznanej w branży firmy Resto Quality, piec konwekcyjno-parowy pozwala w praktyce zastąpić wiele innych urządzeń. Szczegółowe ustawienia temperatury, czasu pracy i innych parametrów obróbki termicznej dają bardzo szerokie możliwości. Jedna maszyna może odpowiadać za pieczenie, gotowanie na parze, blanszowanie, wędzenie, grillowanie oraz wiele innych procesów. Naturalnie nie wszystko w jednym momencie, ale każdy szef kuchni z pewnością doceni taką funkcjonalność. Tym bardziej, że systemy filtrów stwarzają sposobność do jednoczesnego podgrzewania zupełnie różnych potraw. Bez najmniejszego ryzyka, że smak lub zapach jednego dania przeniknie do drugiego. Kolejnym atutem nowoczesnego pieca konwekcyjnego będzie wielka wydajność energetyczna. W porównaniu z urządzeniami starszej generacji zużycie wody spada o ok. 40%, a zapotrzebowanie na prąd zmniejsza się o 30%. Taka inwestycja rzecz jasna stanowi pewne obciążenie, ale koszty związane z zakupem takiego pieca do restauracji bardzo szybko się zwrócą.
Comments are closed