Młodzi kreatorzy sztuki kulinarnej
- Strona Główna
- /
- Aktualności
- /
- Edukacja
- /
- Młodzi kreatorzy sztuki kulinarnej
W Zespole Szkół Ponadgimnazjalnych im. Jana Pawła II nr 3 w Krotoszynie odbył się II Powiatowy Konkurs Gastronomiczny „Młody kreator sztuki kulinarnej”. Patronat nad imprezą objęli starosta krotoszyński i prezes Krotoszyńskiej Izby Rzemieślniczej.
Konkurs adresowany był do uczniów szkół podstawowych, klas gimnazjalnych i szkół ponadgimnazjalnych o profilu gastronomicznym z terenu powiatu krotoszyńskiego. Miał na celu zachęcić młodych kucharzy do doskonalenia swoich umiejętności poprzez otwartość i aktywny udział w życiu środowiska kulinarnego. Temat tegorocznego konkursu brzmiał: „Wykorzystanie makaronu w potrawach współczesnej kuchni polskiej z uwzględnieniem kuchni włoskiej”.
W kulinarne szranki stanęło pięcioro uczniów szkół ponadgimnazjalnych oraz siedem dwuosobowych zespołów z podstawówek. W komisji konkursowej znaleźli się Mariola Kaczmarek (przewodnicząca) – nauczycielka przedmiotów zawodowych gastronomicznych w ZSP nr 3, Tomasz Ptak – absolwent ZSP nr 3 w Krotoszynie i uczestnik IV edycji „Hell’s Kitchen”, Marcin Pondel – właściciel i szef kuchni w restauracji Pasja, Piotr Wawrzyniak – właściciel restauracji Wawrzyniak w Perzycach, a także Honorata Paluszkiewicz-Flak i Karolina Wasielewska – dwie spośród opiekunek młodzieży biorącej udział w konkursie. Jury w ocenie brało pod uwagę przygotowanie stanowiska pracy, czystość na nim, profesjonalizm, zużycie surowców, wygląd i aranżację wyrobu, dobór składników, walory smakowe, oryginalność potrawy oraz sposób i estetykę podania.
W młodszej kategorii zwyciężyły Patrycja Wilkowska i Wiktoria Podlasz ze Szkoły Podstawowej w Zdunach. Drugie miejsce zajął Jakub Turek ze szkoły w Kobylinie, a trzecia lokata przypadła Matyldzie Zimmermann i Maurycemu Maciaszkowi z SP w Zdunach.
W rywalizacji uczniów szkół ponadgimnazjalnych dwie czołowe pozycje przyznano reprezentantom ZSP nr 3 w Krotoszynie – Marcinowi Gorzkowskiemu i Iwonie Sosnowskiej. Trzecia była Oliwia Lorentowicz z ZSP Zduny.
Wszyscy uczestnicy otrzymali dyplomy i drobne upominki, a laureatom wręczono nagrody rzeczowe. Obserwatorzy uznali zgodnie, że konkurs stał na wysokim poziomie. Warto dodać, że nagrodą za pierwsze miejsce jest także zwolnienie z egzaminu czeladniczego.
Punktem kulminacyjnym imprezy był pokaz kulinarny w wykonaniu Tomasza Ptaka, który przygotował stek z polędwicy wołowej, puree z pietruszki z nutą białej czekolady i aksamitnym sosem na bazie wina, tymianku i jeżyn w syropie.
MICHAŁ KOBUSZYŃSKI
Comments are closed