Gazeta Lokalna KROTOSZYN | MILICZ

Gazeta Lokalna KROTOSZYN | MILICZ
PADEWSCY

Młodzi kreatorzy sztuki kulinarnej

2019-03-29
  1. Strona Główna
  2. /
  3. Aktualności
  4. /
  5. Edukacja
  6. /
  7. Młodzi kreatorzy sztuki kulinarnej
Młodzi kreatorzy sztuki kulinarnej
TALENT STUDIO

W Zespole Szkół Ponadgimnazjalnych im. Jana Pawła II nr 3 w Krotoszynie odbył się II Powiatowy Konkurs Gastronomiczny „Młody kreator sztuki kulinarnej”. Patronat nad imprezą objęli starosta krotoszyński i prezes Krotoszyńskiej Izby Rzemieślniczej. 

 

Konkurs adresowany był do uczniów szkół podstawowych, klas gimnazjalnych i szkół ponadgimnazjalnych o profilu gastronomicznym z terenu powiatu krotoszyńskiego. Miał na celu zachęcić młodych kucharzy do doskonalenia swoich umiejętności poprzez otwartość i aktywny udział w życiu środowiska kulinarnego. Temat tegorocznego konkursu brzmiał: „Wykorzystanie makaronu w potrawach współczesnej kuchni polskiej z uwzględnieniem kuchni włoskiej”.

W kulinarne szranki stanęło pięcioro uczniów szkół ponadgimnazjalnych oraz siedem dwuosobowych zespołów z podstawówek. W komisji konkursowej znaleźli się Mariola Kaczmarek (przewodnicząca) – nauczycielka przedmiotów zawodowych gastronomicznych w ZSP nr 3, Tomasz Ptak – absolwent ZSP nr 3 w Krotoszynie i uczestnik IV edycji „Hell’s Kitchen”, Marcin Pondel – właściciel i szef kuchni w restauracji Pasja, Piotr Wawrzyniak – właściciel restauracji Wawrzyniak w Perzycach, a także Honorata Paluszkiewicz-Flak i Karolina Wasielewska – dwie spośród opiekunek młodzieży biorącej udział w konkursie. Jury w ocenie brało pod uwagę przygotowanie stanowiska pracy, czystość na nim, profesjonalizm, zużycie surowców, wygląd i aranżację wyrobu, dobór składników, walory smakowe, oryginalność potrawy oraz sposób i estetykę podania.

W młodszej kategorii zwyciężyły Patrycja Wilkowska i Wiktoria Podlasz ze Szkoły Podstawowej w Zdunach. Drugie miejsce zajął Jakub Turek ze szkoły w Kobylinie, a trzecia lokata przypadła Matyldzie Zimmermann i Maurycemu Maciaszkowi z SP w Zdunach.

W rywalizacji uczniów szkół ponadgimnazjalnych dwie czołowe pozycje przyznano reprezentantom ZSP nr 3 w Krotoszynie – Marcinowi Gorzkowskiemu i Iwonie Sosnowskiej. Trzecia była Oliwia Lorentowicz z ZSP Zduny.

Wszyscy uczestnicy otrzymali dyplomy i drobne upominki, a laureatom wręczono nagrody rzeczowe. Obserwatorzy uznali zgodnie, że konkurs stał na wysokim poziomie. Warto dodać, że nagrodą za pierwsze miejsce jest także zwolnienie z egzaminu czeladniczego.

Punktem kulminacyjnym imprezy był pokaz kulinarny w wykonaniu Tomasza Ptaka, który przygotował stek z polędwicy wołowej, puree z pietruszki z nutą białej czekolady i aksamitnym sosem na bazie wina, tymianku i jeżyn w syropie.
MICHAŁ KOBUSZYŃSKI

Comments are closed

YouTube

Archiwum
Jarmużek
BGP 2023
Motosdodoła
BHP RABENDA
KOK
TK DACHY
IMPULS ZDUNY
MATYLA
Agencja Reklamowa GL
Dietetyk Kaźmierczak
ZBITY TELEFON
INNOWACYJNE FINANSE
GÓRZNY GROUP
MAYOR INK