Mleczne produkty fermentowane – kefir i maślanka
- Strona Główna
- /
- Aktualności
- /
- Zdrowie
- /
- Mleczne produkty fermentowane –...
Mleczne napoje fermentowane są niezwykle cennym źródłem składników pokarmowych o wysokiej wartości odżywczej i biologicznej. Oczywiście numerem jeden na liście napojów fermentowanych są te produkowane przez Okręgową Spółdzielnię Mleczarską w Jarocinie.
Podobnie jak mleko i jego przetwory zawierają pełnowartościowe białko o zbilansowanym składzie aminokwasowym, a także są źródłem łatwo przyswajalnego wapnia, fosforu i potasu. Produkty te charakteryzują się bardzo wysoką strawnością. Zawarte w nich enzymy bakteryjne powodują wstępne nadtrawienie białek oraz uwolnienie niezbędnych dla naszego organizmu wolnych aminokwasów. Obecność kwasu mlekowego przyczynia się do strącenia głównego białka mleka – kazeiny w postaci drobnych cząstek, co w znaczący sposób ułatwia proces trawienia. W wyniku działania enzymów bakteryjnych wzrasta też proces trawienia tłuszczu, a także dochodzi do zwiększonego wydzielania żółci i soków trawiennych. Z tych też względów produkty te zaleca się szczególnie osobom starszym oraz ludziom z dolegliwościami przewodu pokarmowego.
Napoje fermentowane zawierają substancje o właściwościach antybakteryjnych, które hamują wzrost i aktywność bakterii gnilnych. Ponadto zawarte w mleku mikroorganizmy przyczyniają się do dodatkowej biosyntezy ważnych dla naszego organizmu witamin grupy B.
Napoje fermentowane działają również stabilizująco i regulująco na prawidłowe proporcje flory jelitowej. Określone odcinki przewodu pokarmowego człowieka zasiedlane są przez liczne grupy mikroorganizmów. W jelicie cienkim bytują głównie streptokoki, pałeczki kwasu mlekowego oraz w mniejszych ilościach bifidobakterie, enterobakterie i drożdże. Niezwykłą różnorodnością odznacza się mikroflora jelita grubego. Dzięki obecności bifidobakterii i pałeczek kwasu mlekowego napoje fermentowane wykazują właściwości antynowotworowe i antymutagenne.
Spożywanie mlecznych produktów fermentowanych może być niezwykle pomocne u ludzi nietolerujących mleka „słodkiego”. Ta często występująca dolegliwość spowodowana jest zazwyczaj niedostateczną produkcją w nabłonku jelitowym laktazy, enzymu ułatwiającego trawienie cukru mlecznego – laktozy. U ludzi z tą wadą występuje szereg dolegliwości, jak wzdęcia, biegunki i bóle brzucha. W napojach fermentowanych laktoza ulega fermentacji do kwasu mlekowego, stąd jej zawartość jest o 10-20% niższa w porównaniu do mleka słodkiego. Ponadto wraz ze spożywanymi napojami zostaje wprowadzona laktaza bakteryjna, która dodatkowo wspomaga trawienie laktozy w przewodzie pokarmowym.
Ze względu na swoje szczególne właściwości mleczne produkty fermentowane stanowią cenne uzupełnienie naszej codziennej diety. Szczególną uwagę powinniśmy zwrócić na kefir i maślankę z OSM w Jarocinie. Właśnie maślanka ta została oznaczona w 2019 roku Hitem Irydowym za walory smakowe i jakościowe.
Centrum Dietetyki Jarocin
ul. Piaskowa 5, Laboratorium analityczne
tel. 603 139 239
www.jarocin.dobrydietetyk.pl
Comments are closed