Miejsce do handlu wyznaczone
- Strona Główna
- /
- Aktualności
- /
- Samorząd
- /
- Miejsce do handlu wyznaczone
Na sesji Rady Miejskiej w Koźminie Wlkp., która odbyła się 31 stycznia, przyjęto uchwałę w sprawie wyznaczenia miejsca do prowadzenia handlu w piątki i soboty przez rolników i ich domowników. Ustalono także regulamin określający zasady jego prowadzenia.
Do wyznaczenia takiego miejsca rada została zobowiązana Ustawą z 29 października 2021 roku o ułatwieniach w prowadzeniu handlu w piątki i soboty przez rolników i ich domowników. Tym samym już od 18 lutego rolnicy będą mogli prowadzić sprzedaż bezpośrednią swoich produktów w piątki i soboty na targowisku przy ul. Krotoszyńskiej. Taka forma sprzedaży jest w te dni ustawowo zwolniona z opłaty targowej. Trzeba jednak pamiętać, że rolnik ma obowiązek wcześniej zgłosić chęć sprzedaży w Urzędzie Miasta i Gminy Koźmin Wlkp. – telefonicznie (62 72 19 330) bądź mailowo (sekretariat@kozminwlkp.pl).
OPRAC. (ANKA)
FOT. Agnieszka Flejsierowicz, UMiG
Regulamin określający zasady prowadzenia handlu w piątki i soboty przez rolników i ich domowników na targowisku w Koźminie Wlkp.
1.Miejsce do handlu. znajdujące się przy ul. Krotoszyńskiej (działka nr 1182/2) w Koźminie Wlkp., przeznaczone jest do prowadzenia handlu produktami rolnymi lub spożywczymi oraz wyrobami rękodzieła wytworzonymi w gospodarstwie rolnym.
2.Miejsce do handlu jest czynne w piątki i soboty, w godz. 6.0-18.00.
3.Handel dozwolony jest na zasadach określonych prawem oraz niniejszym regulaminem.
4.Sprzedaż odbywa się w wyznaczonych do tego miejscach po wcześniejszym zgłoszeniu w UMiG Koźmin Wlkp. w godzinach pracy urzędu (8.00-16.00).
5.Sprzedający ma obowiązek utrzymania czystości i porządku w miejscu handlu.
6.Ustala się następującą organizację pracy miejsca do handlu:
a) sprzedaż na targowisku może być prowadzona w zależności od rodzaju sprzedawanego produktu rolnego lub spożywczego oraz wyrobów rękodzieła wytworzonych w gospodarstwie rolnym, z zachowaniem zasad sanitarnych, w kioskach, ze straganów, stołów, z ręki, wiadra, kosza i skrzynki, również z samochodów i przyczep
b) zabrania się sprzedaży towarów poza miejscem do tego wyznaczonym
c) za znajdujące się na terenie miejsca do handlu towary, opakowania i urządzenia oraz ich należyte składowanie i zabezpieczenie odpowiada ich właściciel.
7.Handel mogą prowadzić:
a) rolnik w rozumieniu art. 6 pkt 1 ustawy z dnia 20 grudnia 1990 r. o ubezpieczeniu społecznym rolników (Dz. U. z 2021 r. poz. 266, 1535 i 1621)
b) domownik – osoba, która ukończyła 15 lat; pozostaje z rolnikiem we wspólnym gospodarstwie domowym lub zamieszkuje na terenie jego gospodarstwa rolnego albo w bliskim sąsiedztwie; stale pracuje w tym gospodarstwie rolnym i nie jest związana z rolnikiem stosunkiem pracy.
8.Zabrania się na miejscu do handlu:
a) spożywania napojów alkoholowych
b) prowadzenia gier hazardowych i oszukańczych
c) sprzedaży towarów w drodze publicznych losowań
d) handlu na ciągach komunikacyjnych pieszych i na trawniku
e) pozostawiania na noc przedmiotów i urządzeń, które uniemożliwiałyby utrzymanie porządku
f) samowolnej zmiany usytuowania stoiska handlowego i wydzielonej powierzchni sprzedaży oraz zmiany wyznaczonego miejsca sprzedaży.
g) parkowania pojazdów przy stoiskach, z wyjątkiem pojazdów, z których prowadzony jest handel
h) zanieczyszczania miejsca do handlu i otoczenia oraz przyległych terenów.
9.Na stoiskach sprzedażowych, w widocznym dla kupującego miejscu, winna znajdować się:
a) informacja o gospodarstwie rolnym (imię i nazwisko właściciela gospodarstwa oraz miejsce prowadzenia gospodarstwa), w którym produkty zostały wytworzone
b) cena wystawionego do sprzedaży produktu rolnego lub spożywczego oraz wyrobów rękodzieła wytworzonych w gospodarstwie rolnym.
10.Wymagania higieniczne i sanitarne dotyczące prowadzenia handlu środkami spożywczymi określają odrębne przepisy.
11.Sprzedający i inne osoby przebywające na miejscu do handlu powinny wykonywać swe czynności w taki sposób, aby nie przeszkadzać innym w sprzedaży i w zakupie.
12. Osoby prowadzące działalność handlową, usługową i gastronomiczną na miejscu do handlu zobowiązane są do:
a) przestrzegania niniejszego regulaminu
b) przestrzegania obowiązujących przepisów w zakresie prowadzonej działalności gospodarczej, a w szczególności przepisów sanitarnych, weterynaryjnych, porządkowych, przeciwpożarowych, dotyczących praw konsumenta
c) stosowania się do zarządzeń i postanowień wydawanych przez osobę upoważnioną przez Burmistrza Miasta i Gminy Koźmin Wlkp.
d) używania sprawnych i z ważną legalizacją narzędzi pomiarowych; narzędzia pomiarowe powinny być tak użytkowane, aby kupujący mieli możliwość stwierdzenia prawidłowości i rzetelności ważenia, mierzenia i liczenia
e) umieszczania na towarach cen w sposób widoczny dla kupującego
f) utrzymania miejsca prowadzonej działalności w należytym ładzie i porządku, zarówno w trakcie prowadzenia działalności, jak i po jej zakończeniu
g) poddania się kontroli przez osoby do tego upoważnione.
Comments are closed