Masłem i serem przystrajany…
- Strona Główna
- /
- Aktualności
- /
- Masłem i serem przystrajany…
11 listopada w sali Wiejskiego Domu Kultury w Roszkach odbyła się II edycja Festiwalu Kapuścianego. W tym roku imprezie przyświecało hasło „Masłem i serem przystrajany”.
Organizatorami były Koło Gospodyń Wiejskich w Roszkach oraz Rada Sołecka i miejscowa Szkoła Podstawowa. Jako że termin festiwalu zbiegł się z setną rocznicą odzyskania niepodległości przez Polskę, rozpoczęło się od uroczystego odśpiewania hymnu państwowego. Z kolei dzieci ze szkoły zaprezentowały program o energicznych „babuszkach”.
Stefania Kusza, prezes KGW w Roszkach, zaprosiła wszystkich do zapoznania się z dawnym zwyczajem kiszenia kapusty, wyrobu masła i serów smażonych. Najpierw każdy mógł zobaczyć, jak przebiega szatkowanie kapusty i ubijanie jej w wielkiej beczce. Pracy było sporo, więc członkinie KGW umilały czas śpiewem piosenek. Wiele z nich związanych było ściśle z tematyką festiwalu, dzięki czemu można było posłuchać o tym, jakie są właściwości kapusty, zwłaszcza w wersji kiszonej.
Kolejny pokaz dały panie z zaprzyjaźnionego KGW w Różopolu. Z surowego mleka przygotowały masło. Na bieżąco można było próbować świeżego masła oraz maślanki. Całemu procesowi z bliska ze szczególnym zainteresowaniem przyglądały się zwłaszcza dzieci.
Potem przyszedł czas na smażony ser. Czesława Binek, wieloletnia prezes KGW w Roszkach, a obecnie honorowa członkini, samodzielnie, z zakruszonego twarogu, smażyła ser z różnorodnymi dodatkami. Unoszący się smakowity zapach kusił i zapraszał do degustacji. Dzięki współpracy widzów, którzy chętnie uczestniczyli w wytwarzaniu przysmaków, w sali panowała iście biesiadna atmosfera.
Jak zwykle w Roszkach nie mogło się obyć bez akcentu rozrywkowego, a w tej kwestii oczywiście nie zawiódł miejscowy kabaret. Po wszystkim każdy mógł do syta kosztować dań przygotowanych na bazie kapusty, a na deser serwowane były rogale świętomarcińskie.
W ramach projektu zakupiono kilka dużych garnków, które stanowią teraz nowe wyposażenie kuchni WDK w Roszkach i które miały decydujący udział w przygotowaniu festiwalowych smakołyków.
OPRAC. (NOVUS)
FOT. Paulina Adamczak
Comments are closed