Gazeta Lokalna KROTOSZYN | MILICZ

Gazeta Lokalna KROTOSZYN | MILICZ
PADEWSCY

Marnowanie żywności to wielki problem

2019-10-19
  1. Strona Główna
  2. /
  3. Aktualności
  4. /
  5. Edukacja
  6. /
  7. Marnowanie żywności to wielki...
Marnowanie żywności to wielki problem
GÓRZNY GROUP

W ramach projektu ECOWASTE 4 FOOD Interreg Europe, pod patronatem samorządu województwa wielkopolskiego, finansowanego z funduszy europejskich, uczniowie technikum żywienia i usług gastronomicznych w ZSP nr 2 w Krotoszynie wzięli udział w Wielkim Tygodniu Przeciwdziałania Marnowaniu Żywności.

 

Młodzież uczestniczyła w wykładzie na Uniwersytecie Przyrodniczym w Poznaniu i w warsztatach w restauracji Concordia Teste. W trakcie wykładu, prowadzonego przez prof. Annę Gramzę-Mikołajczyk, można było się dowiedzieć, że w Polsce każdego roku marnuje się 9 ton żywności i pod względem marnotrawstwa nasz kraj plasuje się na piątym miejscu pośród państw UE.

Profesor zachęcała wszystkich do oszczędzania żywności, podkreślając, iż najwięcej marnuje się jej w gospodarstwach domowych i zakładach gastronomicznych. Dlatego na przykład warto warzywa z rosołu wykorzystać do sporządzenia sałatki jarzynowej, a niezjedzone ziemniaki z obiadu zużyć na kluski śląskie.

Na uniwersytecie krotoszyńscy uczniowie wzięli udział w ćwiczeniach „Tworzenie receptur z surowców niewykorzystanych w produkcji potraw”, a w laboratorium analizy sensorycznej poddani zostali badaniu na daltonizm smakowy i przeprowadzili ocenę konsumencką mleka oraz czekolady.

W restauracji Concordia Teste, przyjaznej dla wegetarian i wegan oraz serwującej posiłki bezglutenowe, uczniowie wzięli udział w warsztatach, przeprowadzonych przez szefa kuchni – Tomasza Olewskiego. Pod jego okiem młodzież, w ramach akcji niemarnowania żywności, przygotowała trzy potrawy, których bazą był kalafior – palone puree z kalafiora, smażony kalafior z rodzynkami i koperkiem oraz macerowany kalafior w oliwie szczypiorkowej, natomiast z „odpadków” kalafiora przygotowała chipsy, które posłużyły jako element dekoracji potraw.

Dzięki warsztatom uczniowie pogłębili swoją wiedzę praktyczną. Z kolei wykład na uniwersytecie uświadomił im, jak wielkim problemem jest marnotrawstwo. Temat ten będzie kontynuowany podczas spotkania z Karolem Okrasą, które odbędzie się wiosną przyszłego roku w ZSP nr 2 w Krotoszynie.

OPRAC. (ANKA)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

piętnaście − jeden =

YouTube

Archiwum
BGP 2023
KOK
TK DACHY
IMPULS ZDUNY
MATYLA
Agencja Reklamowa GL
Dietetyk Kaźmierczak
INNOWACYJNE FINANSE
GÓRZNY GROUP
ZBITY TELEFON
MAYOR INK
Jarmużek
Motosdodoła
BHP RABENDA