Marnowanie żywności to wielki problem
- Strona Główna
- /
- Aktualności
- /
- Edukacja
- /
- Marnowanie żywności to wielki...
W ramach projektu ECOWASTE 4 FOOD Interreg Europe, pod patronatem samorządu województwa wielkopolskiego, finansowanego z funduszy europejskich, uczniowie technikum żywienia i usług gastronomicznych w ZSP nr 2 w Krotoszynie wzięli udział w Wielkim Tygodniu Przeciwdziałania Marnowaniu Żywności.
Młodzież uczestniczyła w wykładzie na Uniwersytecie Przyrodniczym w Poznaniu i w warsztatach w restauracji Concordia Teste. W trakcie wykładu, prowadzonego przez prof. Annę Gramzę-Mikołajczyk, można było się dowiedzieć, że w Polsce każdego roku marnuje się 9 ton żywności i pod względem marnotrawstwa nasz kraj plasuje się na piątym miejscu pośród państw UE.
Profesor zachęcała wszystkich do oszczędzania żywności, podkreślając, iż najwięcej marnuje się jej w gospodarstwach domowych i zakładach gastronomicznych. Dlatego na przykład warto warzywa z rosołu wykorzystać do sporządzenia sałatki jarzynowej, a niezjedzone ziemniaki z obiadu zużyć na kluski śląskie.
Na uniwersytecie krotoszyńscy uczniowie wzięli udział w ćwiczeniach „Tworzenie receptur z surowców niewykorzystanych w produkcji potraw”, a w laboratorium analizy sensorycznej poddani zostali badaniu na daltonizm smakowy i przeprowadzili ocenę konsumencką mleka oraz czekolady.
W restauracji Concordia Teste, przyjaznej dla wegetarian i wegan oraz serwującej posiłki bezglutenowe, uczniowie wzięli udział w warsztatach, przeprowadzonych przez szefa kuchni – Tomasza Olewskiego. Pod jego okiem młodzież, w ramach akcji niemarnowania żywności, przygotowała trzy potrawy, których bazą był kalafior – palone puree z kalafiora, smażony kalafior z rodzynkami i koperkiem oraz macerowany kalafior w oliwie szczypiorkowej, natomiast z „odpadków” kalafiora przygotowała chipsy, które posłużyły jako element dekoracji potraw.
Dzięki warsztatom uczniowie pogłębili swoją wiedzę praktyczną. Z kolei wykład na uniwersytecie uświadomił im, jak wielkim problemem jest marnotrawstwo. Temat ten będzie kontynuowany podczas spotkania z Karolem Okrasą, które odbędzie się wiosną przyszłego roku w ZSP nr 2 w Krotoszynie.
OPRAC. (ANKA)
Comments are closed