Majówkowe grillowanie
- Strona Główna
- /
- Aktualności
- /
- Zdrowie
- /
- Majówkowe grillowanie
Maj to miesiąc oficjalnego rozpoczęcia sezonu grillowego. Choć grill w większości kojarzony jest głównie z kalorycznymi mięsnymi potrawami, wcale nie musi być pomijany przez zwolenników zdrowego odżywiania. Grillowane potrawy mogą być tak samo smaczne, jak i zdrowe.
Choć grill węglowy jest najbardziej popularny wśród miłośników tego rodzaju potraw, to coraz większym zainteresowaniem cieszą się potrawy przyrządzane na grillowych patelniach czy w piekarnikach z funkcją grillowania. Tego rodzaju obróbka produktów jest zdecydowanie zdrowszą alternatywą w stosunku do grilla węglowego. Potrawy w ten sposób przygotowane są wolne od lotnych, szkodliwych związków. Posługując się patelniami grillowymi, mniejsze jest również prawdopodobieństwo przypalenia danego produktu. Warto pamiętać, że w przypalonym mięsnym daniu, oprócz pożądanego białka, można znaleźć również heterocykliczne aminy aromatyczne (HAA) oraz wielopierścieniowe wodory aromatyczne (WWA), które sprzyjają powstawaniu nowotworów, w tym nowotworów jelita grubego. Nie oznacza to oczywiście, że należy rezygnować z tradycyjnego węglowego grillowania, bo to „dawka czyni truciznę”, więc przy zachowaniu umiaru porządny grill nikomu krzywdy nie wyrządzi.
Jak przygotować zdrowy grill?
Po pierwsze – powinniśmy zaopatrzyć się w produkty świeże i dobrej jakości. Warto zakupić tacki aluminiowe, aby osłonić produkty przed bezpośrednim działaniem rozpalonego węgla. Wszelkie marynaty najlepiej przygotować samodzielnie, wykorzystując w tym celu oliwę z oliwek czy olej rzepakowy i zioła oraz przyprawy, które będą działać przeciwutleniająco. Rezygnacja z przetworzonych, gotowych marynat pozwoli na ograniczenie spożycia niepożądanych substancji w nich zawartych i znacznie podniesie walory jakościowe naszych dań.
Spośród grillowanych i jednocześnie zdrowych potraw warto wymienić grillowane szaszłyki warzywne bądź szaszłyki z dodatkiem kurczaka czy indyka. Zarówno jedno, jak i drugie mięso jest źródłem białka i ma niską wartość energetyczną, jednak nie da się ukryć, że to mięso z indyka zawiera więcej składników odżywczych i witamin aniżeli kurczak. Indyk jest bogaty w witaminy z grupy B, a także składniki mineralne, takie jak żelazo, magnez, cynk, selen, miedź, potas. Jest mięsem o wysokiej wartości odżywczej, jest sycący, niedrogi i łatwo dostępny. Spośród warzyw, które najlepiej sprawdzają się w przygotowaniu szaszłyków, można wymienić paprykę, cukinię, cebulę, bakłażan czy ogórek.
Doskonałą propozycją posiłku są także grillowane ryby, jak chociażby pstrąg czy łosoś. Ryby nie tylko są źródłem pełnowartościowego białka, ale także dostarczają cennych, niezbędnych kwasów tłuszczowych omega-3, korzystanie wpływających na układ nerwowy, w tym mózg. Dodatkowo odpowiednie spożycie kwasów omega-3 chroni przed chorobami sercowo-naczyniowymi, cukrzycą czy zespołem metabolicznym. Aby zachować pełne właściwości grillowanych ryb, warto je przygotować z wykorzystaniem oliwy i przypraw oraz w folii aluminiowej, która zabezpieczy przed nadmierną utratą wody. Idealnym dodatkiem do grillowanych ryb są wszelkiego rodzaju warzywne surówki, jak chociażby surówka z kiszonej kapusty.
Kolejną wartościową propozycją posiłku na grill są faszerowane warzywa, np. cukinie i bakłażany. Najczęściej do przygotowania farszu wykorzystuje się ser feta w połączeniu z jogurtem naturalnym bądź greckim. Aby jednak zwiększyć walory jakościowe tej potrawy, zamiast fety serdecznie polecam wykorzystać ser śmietankowy w posypce gyros, oferowany przez Okręgową Spółdzielnię Mleczarską w Jarocinie. W swoim składzie, oprócz znakomitego serka śmietankowego, produkowanego ze świeżego mleka, zawiera także aromatyczne przyprawy, takie jak pieprz czarny, cebula, kolendra, czosnek, papryka czerwona i rozmaryn, które nadają oryginalny, wyrazisty smak. Walory smakowe oraz jakościowego tego serka zostały nagrodzone srebrnym medalem w konkursie Sera Szefów Kuchni Golden Cheese Poland. Dodatkowym atutem tego produktu jest zawartość białka oraz witamin A, D i witamin z grupy B. Ponadto serek ten zawiera znaczne ilości cynku, potasu, magnezu, wapnia i fosforu. Jarocińska Spółdzielnia Mleczarska, wychodząc naprzeciw oczekiwaniom konsumentów, oferuje, oprócz serka śmietankowego w posypce gyros, także serek śmietankowy z przyprawami oraz serek śmietankowy w posypce czosnkowej. Serki te również doskonale nadają się do sałatek, które dzięki temu zyskują oryginalny, unikatowy smak.
Mimo iż serki śmietankowe klasyfikowane są jako pełnotłuste sery, to ich wartość odżywcza sprawia, że są godne polecenia. Dodatkowo warto pamiętać, że białe sery i twarogi dzięki zawartości białka są produktami utrzymującymi dłuższe uczucie sytości, cechując się przy tym niskim indeksem glikemicznym.
Ciekawą propozycją potraw są również grillowane warzywa, które, oprócz witamin i cennych składników mineralnych, dostarczają błonnika pokarmowego. Warto grillować chociażby cukinię, paprykę, bataty czy młode marchewki. Tak przygotowane warzywa mogą posłużyć jako samodzielne danie bądź jako dodatek do potraw mięsnych.
Grillowanie to idealny czas na aktywność towarzyską na świeżym powietrzu, dlatego korzystajmy z niej, ciesząc się wspólnie spędzonymi chwilami oraz kosztując smaczne dania, które – odpowiednio zdrowo przyrządzone – będą cieszyć się powodzeniem.
Comments are closed