Las-Kalisz partnerem w największym konkursie kulinarnym
- Strona Główna
- /
- Aktualności
- /
- Las-Kalisz partnerem w największym...
W dniach 20-21 listopada w Krakowie miała miejsce polska selekcja jednego z najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych na świecie – Bocuse d’Or. Firma Las-Kalisz Sp. z o. o. była głównym dostawcą mięsa na to wydarzenie.
21 listopada w ramach Europejskiej Stolicy Kultury Gastronomicznej sześciu znakomitych szefów kuchni, w asyście swoich pomocników, stanęło do rywalizacji o miano najlepszego, otwierając sobie tym samym drzwi do europejskich finałów w Tallinie. W szranki stanęli Łukasz Budzik, Ernest Jagodziński, Jakub Kasprzak, Krzysztof Nawrocki, Michał Stężalski i Mateusz Suliga.
Konkurs był nie lada widowiskiem, okraszonym wieloma towarzyszącymi atrakcjami. Poza podglądaniem kandydatów przy ponad pięciogodzinnej pracy na stanowiskach można było spotkać szefów kuchni z ekskluzywnego stowarzyszenia Bocuse d’Or Winners, czyli najznakomitszych kucharzy światowej rangi, zwycięzców tego największego konkursu kulinarnego na świecie. W jury, poza wielkimi autorytetami z naszego podwórka, zasiedli zagraniczni szefowie z gwiazdkami Michelin oraz prezydenci z europejskich Akademii Bocuse d’Or.
Nasza rodzima firma Las-Kalisz Sp. z o. o. z Tomnic była głównym dostawcą mięsa na ten konkurs. Kucharze mieli bowiem do wykonania danie z udziałem tuszki króliczej. Niezwykle cieszy fakt, iż lokalna firma weszła na salony zmagań kulinarnych na takim poziomie.
Zwycięzcą polskiej selekcji konkursu został Jakub Kasprzak z restauracji Sezony w miejscowości Trzek (okolice Poznania). Samo stoisko firmy Las-Kalisz Sp. z o. o. gościło wielu znakomitych kucharzy, takich jak Kurt Scheller, Adam Chrząstowski czy Karol Okrasa. Firma dodatkowo prezentowała na targach wersję startową sklepu internetowego z dziczyzną: www.sklep.las-kalisz.pl.
OPRAC. (RED.)
Comments are closed