Kulinarny dzień w Trójce
- Strona Główna
- /
- Aktualności
- /
- Kulinarny dzień w Trójce
16 października obchodzony był Światowy Dzień Żywności i Światowy Dzień Chleba. Nie zapomnieli o tym uczniowie Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych nr 3 w Krotoszynie, przygotowując z tej okazji mnóstwo smakołyków.
Chleb od pokoleń jest podstawowym składnikiem polskiego menu. Warto podkreślić, że przeciętny Polak zjada średnio ponad 40 kg pieczywa rocznie. Doceniając ten wyjątkowy produkt i celebrując jego święto, uczniowie koła gastronomicznego, pod okiem nauczycielki Marioli Kaczmarek, przygotowali przekąski dla rówieśników.
W szkole zapachniało świeżym chlebem, który – spożywany ze smalcem i ogórkiem – smakował wybornie. Uczniowie mieli okazję przekonać się, jak smakują rozmaite rodzaje chleba – gryczany, żytni, razowy czy orkiszowy.
Pośród przygotowanych potraw znalazły się także hot dogi, zapiekanki, pszenne bułeczki na słodko, minidrożdżówki z serem, malinami i kruszonką oraz kolorowe koreczki na bazie ziemniaków i warzyw. Wszyscy uczniowie i nauczyciele mogli więc tego dnia nasycić się do woli przygotowanymi przysmakami.
(GRZELO)
Comments are closed