Kulinarne zmagania w Hufcu Pracy
- Strona Główna
- /
- Aktualności
- /
- Edukacja
- /
- Kulinarne zmagania w Hufcu...
Uczestniczki Hufca Pracy 15-2 w Krotoszynie rywalizowały w konkursie z cyklu „Najsprawniejszy w zawodzie 2021” w kategorii kucharz. Zwyciężyła uczennica Szkoły Branżowej I stopnia w Odolanowie, wyprzedzając dwie przedstawicielki branżówki z Kobylina.
Konkurs, skierowany do tegorocznych absolwentów szkół branżowych współpracujących z jednostką, przeprowadzono w pracowni gastronomicznej Zespołu Szkół Specjalnych w Krotoszynie. Komisji konkursowej przewodniczył Ryszard Ziajka – instruktor praktycznej nauki zawodu. Wydarzenie odbyło się z zachowaniem wszelkich reguł sanitarnych, związanych z panująca epidemią.
W pierwszym etapie należało rozwiązać test sprawdzający poziom wiedzy teoretycznej z zakresu gastronomii. W drugiej części realizowano zadanie praktyczne – trzeba było wykonać trzy zestawy potraw składających się z kotleta de volaille z ziemniakami puree oraz surówką z pora. Wszystkie uczestniczki doskonale poradziły sobie zarówno z teorią, jak i praktyką.
Najlepsza okazała się Karolina Bargenda ze Szkoły Branżowej I stopnia w Odolanowie, drugie miejsce zajęła Oliwia Sibiak ze Szkoły Branżowej I stopnia w Kobylinie, a trzecia była Patrycja Sieńko, kolejna przedstawicielka kobylińskiej placówki.
Uczestniczki otrzymały nagrody w formie bonów podarunkowych i dyplomy ufundowane przez Wielkopolską Wojewódzką Komendę OHP w Poznaniu.
(ANKA)
Comments are closed