Kulinarne manewry w Trójce
- Strona Główna
- /
- Aktualności
- /
- Edukacja
- /
- Kulinarne manewry w Trójce
W Zespole Szkół Ponadgimnazjalnych nr 3 im. Jana Pawła II w Krotoszynie zorganizowano warsztaty kulinarne. Gościem specjalnym był uczestnik VI edycji programu Hell’s Kitchen, a zarazem absolwent placówki – Tomasz Ptak.
Tematem przewodnim szkolenia były tradycje kulinarne w Wielkopolsce na przestrzeni 100 lat. Pod okiem profesjonalnego kucharza młodzież mogła wspólnie przygotować typowe dania kuchni lokalnej w nowoczesnej odsłonie. Wśród potraw znalazły się zupa kwasówka, duszone udko kacze w kolorowej papryce z pieczonymi ziemniakami z ogniska, pieczona pierś z kaczki, podana z puree z pietruszki, jabłka z nutą czekoladową oraz kompresowanym jabłkiem i makaronem z marchewki.
Tomasz Ptak poszerzył wiedzę i umiejętności uczestników warsztatów i jeszcze bardziej zachęcił ich do wgłębiania się w tajniki sztuki kulinarnej.
Jednocześnie w szkole obchodzono Dzień Pizzy, zorganizowany przez uczniów Koła Gastronomicznego pod opieką Marioli Kaczmarek. Każdy z uczniów i pracowników szkoły mógł skosztować pizzy, a przyrządzony asortyment był bardzo szeroki.
Warto dodać, iż Zetka włącza się w akcję charytatywną „Z sercem dla Krzysztofa Jankowskiego”, która przeprowadzona zostanie jeszcze w lutym. Zebrane środki będą przekazane na dalsze leczenie absolwenta placówki i jednocześnie pracodawcy uczniów ZSP nr 3.
(GRZELO)
Comments are closed