Kulinarna rywalizacja
- Strona Główna
- /
- Aktualności Milicz
- /
- Kulinarna rywalizacja
Na terenie Krośnickiej Kolejki Wąskotorowej zorganizowano Bitwę Regionów – czyli kulinarny przegląd kół gospodyń wiejskich. W szranki stanęły panie z czternastu KGW z powiatów milickiego oraz trzebnickiego.
W komisji oceniającej przygotowane potrawy znaleźli się Bogusława Niewiadomska z restauracji W Starym Młynie (przewodnicząca), Diana Choińska – kierownik Wydziału Rozwoju Rynków Rolnych – KOWR we Wrocławiu (zastępczyni przewodniczącej), Krzysztof Tokar – kierownik BP ARiMR w Miliczu, Marek Rusak – kierownik Placówki Terenowej KRUS w Trzebnicy, Krystian Okoń – dyrektor Centrum Edukacyjno-Turystyczno-Sportowego w Krośnicach.
Panie przygotowały smaczne potrawy, a jurorom najbardziej do gustu przypadły ligotki piękne z dziczyzną w sosie winnym, które przygotowało KGW Ligocianki z Ligoty Pięknej. Drugie miejsce zajęło KGW w Urazie za gołąbki z ziemniakami z okrasą lub sosem. Trzecia lokata przypadła KGW w Pierstnicy, które przyrządziło roladki wieprzowe na grzybowej pierzynce z ziemniaczanymi poduszeczkami.
W trakcie imprezy na scenie wystąpiły zespoły Baryczanki, Boćki oraz Pierstniczanie.
(FENIX)
FOT. Gmina Krośnice
Comments are closed