Kucharskie zmagania
- Strona Główna
- /
- Aktualności
- /
- Edukacja
- /
- Kucharskie zmagania
19 marca Hufiec Pracy 15-2 zorganizował eliminacje do etapu wojewódzkiego konkursu „Sprawny w zawodzie, bezpieczny w pracy” w kategorii kucharz. Zmagania przeprowadzone zostały w warsztatach szkolnych Zespołu Szkół Specjalnych w Krotoszynie.
Ze strony hufca odpowiedzialne za przygotowanie były Agnieszka Kwiatkiewicz i Magdalena Nowacka. W szranki stanęła czwórka kucharzy-uczniów klas trzecich zawodowych.
Jak mówią organizatorki, celem eliminacji było nie tylko wyłonienie reprezentacji na etap wojewódzki, ale również stworzenie młodzieży możliwości sprawdzenia poziomu wiedzy teoretycznej oraz praktycznych umiejętności w zawodzie kucharz w kontekście zbliżających się egzaminów zewnętrznych na tytuły kwalifikacyjne. Ponadto była to dla młodych ludzi okazja do zdrowej rywalizacji i wzbogacenia własnego doświadczenia zawodowego.
Pierwsza część eliminacji to egzamin pisemny, który składał się z 40 pytań z zakresu terminologii gastronomicznej, sposobów przygotowania potraw, zasad bhp oraz podstaw przedsiębiorczości. W części praktycznej uczniowie mieli do przygotowania klopsiki w sosie pomidorowym z makaronem i surówką z kiszonej kapusty.
W komisji konkursowej znaleźli się Ryszard Ziajka, Ewelina Rogacka i Tomasz Graf – instruktorzy praktycznej nauki zawodu, a także Zbigniew Kurzawa – komendant HP 15-2 w Krotoszynie. O końcowej klasyfikacji decydowała suma punktów zdobytych w części praktycznej i teoretycznej.
Zwyciężyła Katarzyna Haremza, drugie miejsce zajęła Daria Kubiak, trzecia była Anna Skrzyńska, a czwarta lokata przypadła Annie Kremer. Finaliści otrzymali nagrody rzeczowe oraz dyplomy, ufundowane przez Wielkopolską Wojewódzką Komendę Ochotniczych Hufców Pracy. Dwie pierwsze uczennice będą reprezentować krotoszyński hufiec w etapie wojewódzkim konkursu.
OPRAC. (ANKA)
Comments are closed