Krotoszyńskie restauracje w Żółtym Przewodniku!
- Strona Główna
- /
- Aktualności
- /
- Krotoszyńskie restauracje w Żółtym...
25 listopada w Warszawie odbyła się VI Gala Żółtego Przewodnika Gault&Millau. W tym roku wyróżnione zostały dwie dobrze znane nam restauracje: U Bielawnego oraz Bistro Cafe & Tapas.
Historia przewodnika sięga 1961 roku, kiedy to reporter Henri Gault i redaktor Christian Millau zapoczątkowali cykl felietonów o cotygodniowych wycieczkach po paryskich restauracjach i barach. Obecnie Gault&Millau jest jedną z najbardziej zaufanych marek w Europie, a przewodniki stanowią wielki autorytet. Po latach pracy udało im się wydać niezależny przewodnik po francuskich restauracjach.
Każdego roku anonimowi inspektorzy odwiedzają restauracje w całym kraju. Oceniane są w skali od 1 do 20 punktów, które przyznawane są za jakość i świeżość produktów, kreatywność, profesjonalizm, menu, odpowiednie tempo serwisu oraz spójność koncepcji całej restauracji.
Restauracja U Bielawnego została wyróżniona już po raz drugi. W poprzedniej edycji otrzymała 10,5 pkt. W tym roku udało się zdobyć 11 pkt., co pozwoliło na uzyskanie jednej czapki. W przewodniku Gault&Millau możemy przeczytać m.in. o pięknym wnętrzu, pasującym do nowoczesnej kuchni. – Niezmiernie cieszy nas fakt, iż zaczynaliśmy tak naprawdę od małego bistro, a teraz możemy już po raz drugi pochwalić się obecnością w Żółtym Przewodniku Gault&Millau. Myślę, że jest to uhonorowanie naszej ciężkiej pracy, jaką wkładamy w to, aby nasza restauracja się rozwijała i spełniała oczekiwania naszych gości – powiedziała Kamila Nowak, manager restauracji U Bielawnego.
Drugi wyróżniony lokal to Bistro Cafe & Tapas. Istniejąca dopiero od roku restauracja również uhonorowana została jedną czapką, jednak na swoim koncie zgromadziła 12,5 pkt. W przewodniku widnieje pochwała aranżacji wnętrza oraz połączenia kuchni meksykańskiej, która jest zresztą rodzimą dla szefa kuchni – Carlosa Contrerasa, ze smakami międzynarodowymi.
– Jest nam niezmiernie miło, że w pierwszym roku działalności naszego bistro udało nam się zaistnieć w Żółtym Przewodniku i to jeszcze z tak wysokim wynikiem. Szef Carlos jest bardzo szczęśliwy – to uhonorowanie jego pracy i całego zespołu. Na łamach waszej gazety chciałby bardzo podziękować Maciejowi , Ivanie i wszystkim pracownikom za ciężką, codzienną pracę, a gościom za to, że nas odwiedzają i polecają – oznajmiła Olga Łopaczyk, manager Bistro Cafe & Tapas by Carlos Contreras.
(LENA)
Comments are closed