Kreatorzy sztuki kulinarnej
- Strona Główna
- /
- Aktualności
- /
- Edukacja
- /
- Kreatorzy sztuki kulinarnej
W Zespole Szkół Ponadgimnazjalnych nr 3 im. Jana Pawła II w Krotoszynie odbył się I Powiatowy Konkurs Gastronomiczny „Młody kreator sztuki kulinarnej”. Patronat nad imprezą objęli starosta krotoszyński oraz prezes Krotoszyńskiej Izby Rzemieślniczej.
Konkurs skierowany był do uczniów klas gimnazjalnych i szkół ponadgimnazjalnych o profilu gastronomicznym z terenu powiatu krotoszyńskiego. Impreza miała na celu zachęcenie młodych kucharzy do doskonalenia swoich umiejętności poprzez otwartość i aktywny udział w życiu środowiska kulturalnego oraz kultywowanie i pogłębianie wiedzy i sztuki kulinarnej w branży gastronomicznej, a także podniesienie poziomu kształcenia zawodowego.
Konkurs przeprowadzono pod hasłem „Żyjemy przyjemnie i zdrowo, otoczeni twórczym pięknem”. Jurorzy oceniali przygotowanie stanowiska pracy, czystość pracy, profesjonalizm, zużycie surowców, wygląd i aranżację wyrobów, dobór składników, walory smakowe, oryginalność oraz sposób i estetykę podania. W sumie od każdego oceniającego można było zdobyć maksymalnie 100 punktów.
W kategorii szkół ponadgimnazjalnych wygrała Aleksandra Wojciechowska (ZSP w Koźminie Wlkp.), wyprzedzając Dominika Kapałę (ZSP nr 3 w Krotoszynie) oraz Piotra Olszewskiego (ZSP w Zdunach). W gronie gimnazjalistów zwyciężył duet Laura Kasperek i Agata Powalisz (Gimnazjum nr 2 w Krotoszynie), a kolejny pozycje zajęły Wiktoria Matyba i Nikola Stefaniak (Gimnazjum nr 1 w Krotoszynie) oraz Oliwia Nowakowska i Anna Warkocka (Gimnazjum w Koźminie Wlkp.).
Każdy z uczestników otrzymał dyplom oraz drobne upominki. Najlepszym wręczono także nagrody rzeczowe. Podczas konkursu opiekunowie oraz zaproszeni goście mieli okazję obejrzeć pokaz trampolin w wykonaniu Andżeliki Szydlak.
Punktem kulminacyjnym imprezy był pokaz kulinarny Tomasza Ptaka, który przygotował danie kuchni staropolskiej w nowoczesnej aranżacji – kaczkę w wytrawnym purée jabłkowym i żelu brzoskwiniowym, prażoną kaszę gryczaną oraz emulsję na bazie tymianku i wina.
(GRZELO)
Comments are closed