Konferencja polsko-duńska
- Strona Główna
- /
- Aktualności
- /
- Konferencja polsko-duńska
W listopadzie w restauracji Pod Szyszkami w Nowej Obrze odbyła się konferencja polsko-duńska pod nazwą „Zrównoważone odżywianie i nowoczesne praktyki hodowlane”. Była to znakomita okazja do rozwoju i podniesienia kompetencji w zrównoważonej hodowli trzody chlewnej.
Ile zielony ład nas kosztuje i jak najlepiej prowadzić produkcję? Na te pytania próbowano znaleźć odpowiedzi podczas konferencji poświęconej zrównoważonej hodowli trzody chlewnej, zorganizowanej przez Agro Integrację, Ambasadę Królestwa Danii i Związek Polskie Mięso. Tematyka spotkania obejmowała rozwój produkcji trzody chlewnej. Przygotowano specjalistyczne panele, podczas których skupiono się na technologii produkcji, genetyce oraz podejściu do hodowli trzody chlewnej, aby była ona jak najbardziej zrównoważona i przynosiła jak najlepsze zyski. Skupiono się na efektywności produkcji i jej zrównoważeniu.
Przedstawiciele Ambasady Danii i różnych technologii pokazali, w jaki sposób odnaleźć się na rynku europejskim w odniesieniu do zielonego ładu. Pokazali, jak być konkurencyjnym i sprostać wymogom rynku. Spotkanie było źródłem inspiracji dla rolników. Uczestniczył w nim też Związek Polskie Mięso, który udzielił informacji, jak radzić sobie z ASF oraz jak skoncentrować się na jakościowej wieprzowinie, by eksportować efektywnie i robić dobry biznes. Podjął też temat regionalizacji, przemieszczania zwierząt i znakowania mięsa oraz rozwoju rynków eksportowych. Skupiono się także na rozwoju produkcji zwierzęcej i zachowaniu konkurencyjności w UE w kontekście zielonego ładu, strategii od pola do stołu.
– Jestem dumny z tego, że najlepsi hodowcy, których udało nam się zintegrować tak licznie, przybywają na tego typu wydarzenia, są świadomi tego, że muszą podnosić swoje kompetencje i chcą się z nami rozwijać – stwierdza Wojciech Styburski, prezes Agro Integracji.
(LT)
FOT. Vidia Film Jarosław Nowicki
Comments are closed