Dobre kształcenie miarą sukcesu
- Strona Główna
- /
- Aktualności
- /
- Edukacja
- /
- Dobre kształcenie miarą sukcesu
Uczniowie Zespołu Szkół Ponadpodstawowych w Zdunach uczestniczyli w warsztatach kulinarnych. Młodzież poznała wiele tajników zawodu, w którym się kształci.
Warsztaty odbyły się w ramach projektu WPRO „Dobre kształcenie miarą sukcesu”. Zajęcia w zdunowskiej szkole prowadził Marcin Pondel, właściciel restauracji Pasja. Jest on kucharzem z długoletnim stażem, który już w młodości lubił gotować. Otworzył własną restaurację, w której spełnia się zawodowo.
Podczas warsztatów młodzież uczyła się przede wszystkim tego, jak łatwo i szybko przygotować wykwintne dania. Uczniowie byli zaskoczeni tym, co pokazał im szef kuchni, czyli faktem, że z małej ilości produktów można przygotować wyszukane dania. Dokształcali się nie tylko w gotowaniu, ale i przyglądali się, jak można podawać potrawy, aby wyglądały jak najbardziej atrakcyjnie. Mogli skosztować zarówno wytrawnych, jak i słodkich, a także tradycyjnych dań.
Dowiedzieli się też, jakie możliwości daje prowadzenie własnej restauracji oraz jakimi przymiotami powinien cechować się dobry szef kuchni. Prowadzący zajęcia opowiedział uczniom o produktach, które wytwarza do swojego lokalu osobiście, a są to m.in. ocet jabłkowy czy różnego rodzaju wyroby masarskie.
(LENA)
FOT. ZSP Zduny
Comments are closed