Cukrzyca typu 2 – zalecenia i postępowanie dietetyczne
- Strona Główna
- /
- Aktualności
- /
- Zdrowie
- /
- Cukrzyca typu 2 –...
Cukrzyca typu 2 to choroba metaboliczna, charakteryzująca się wysokim stężeniem glukozy we krwi, wynikającym ze względnego niedoboru insuliny. Sytuacja taka występuje na skutek postępującej utraty zdolności komórek beta trzustki do prawidłowej sekrecji insuliny przy współtowarzyszeniu insulinooporności.
Spośród najważniejszych czynników predysponujących do rozwoju cukrzycy typu 2 warto wymienić nadmierną masę ciała, cukrzycę występującą w rodzinie (rodzice lub rodzeństwo), małą aktywność fizyczną, przebytą cukrzycę ciążową, nadciśnienie tętnicze, dyslipidemię, choroby układu sercowo-naczyniowego, zespół policystycznych jajników.
Na cukrzycę typu 2 chorują osoby w różnym wieku, ale najczęściej pojawia się ona u osób po 55. roku życia. Schorzenie to bardzo długo przebiega bez wyraźnych klasycznych objawów (nadmierne pragnienie, częstomocz, zwiększone łaknienie), dlatego często rozpoznawane jest przypadkowo, podczas badań profilaktycznych czy wskutek występowania innej choroby. Nieleczona, przewlekła hiperglikemia wiąże się z uszkodzeniem, zaburzeniem czynności bądź niewydolnością różnych narządów, zwłaszcza oczu (retinopatia cukrzycowa), nerek (nefropatia cukrzycowa), nerwów (neuropatia cukrzycowa), serca i naczyń krwionośnych (mikroangiopatia, makroangiopatia).
Badanie poziomu glukozy we krwi powinno być kluczowe po 45. roku życia wśród osób z grupy ryzyka. Nadrzędnym celem leczenia cukrzycy typu 2 jest zapobieganie wystąpieniu przewlekłych powikłań tego schorzenia. Metody leczenia cukrzycy typu 2 polegają na zmianie trybu życia, zwiększeniu aktywności fizycznej, zmniejszeniu czynników podwyższających ryzyko zachorowania na choroby układu krążenia, ale przede wszystkim na utrzymaniu prawidłowego stężenia glukozy we krwi poprzez odpowiednio dobraną dietę, farmakoterapię bądź insulinoterapię.
Główne zalecenia dietetyczne w przebiegu cukrzycy typu 2:
– spożywanie pięciu posiłków dziennie o regularnych porach w celu normalizacji glikemii poposiłkowej
– spożywanie pierwszego posiłku do godziny po przebudzeniu, a ostatniego 2-3 godziny przed snem
– zjadanie posiłków w spokojnej atmosferze
– całkowity zakaz spożywania alkoholu i podjadania pomiędzy posiłkami, jak i w sytuacjach stresogennych
– zwiększenie dziennej ilości błonnika pokarmowego do minimum 25 g na dobę, gdyż wpływa on na opóźnianie, wchłaniania glukozy, zapobiegając nadmiernym skokom stężenia glikemii
– zwiększenie podaży płynów do 2l na dobę ze względu na zwiększoną podaż błonnika pokarmowego w diecie
– włączenie produktów o niskim indeksie glikemicznym przy jednoczesnym usunięciu produktów z wysokim indeksem glikemicznym (słodycze, cukier biały, syrop glukozowo-fruktozowy, miód, mąka pszenna, kukurydziana, ziemniaczana, kluski śląskie, kluski leniwe, pieczywo pszenne, bułki, gotowe ciasta i drożdżówki, biały ryż, kasza kuskus i kasza manna)
– ograniczenie spożywania czerwonego mięsa kosztem chudego drobiu i ryb,
– dbanie o regularną umiarkowaną aktywność fizyczną – lepsza wrażliwość tkanek na insulinę
– wybieranie fermentowanych napojów mlecznych, takich jak kefir, maślanka, oraz produktów mlecznych bez dodatku cukrów, o średniej zawartości tłuszczu ok. 2%.
Wybierając dla swoich podopiecznych odpowiednie produkty, zawsze kieruję się jakością i składem wyrobów, dlatego wzorcowe dla mnie są mleczne napoje fermentowane, produkowane przez Okręgową Spółdzielnię Mleczarską w Jarocinie. Oprócz tego, że doskonale sprawdzają się w diecie osób z cukrzycą typu 2, to również wykazują szereg innych, korzystnych dla zdrowia właściwości. Produkty te, dzięki zawartości żywych kultur bakteryjnych, doskonale wpływają na prawidłową perystaltykę jelit i zapobiegają zaparciom.
Maślanka jest niskoenergetycznym i lekkostrawnym napojem, o wysokiej zawartości szczepów fermentacji mlekowej (Lactococcus lactis, Lactococcus cremoris, Lactococcus diacetilactis), które wykazują właściwości neutralizujące i przeciwzapalne. Maślanka wykazuje działanie odkwaszające na organizm, gdyż zawarty w niej kwas mlekowy pobudza wydzielanie kwasu żołądkowego, co reguluje trawienie. Białko zawarte w maślance cechuje się wysoką wartością biologiczną. Dodatkowo napój ten jest doskonałym źródłem wapnia, witamin z grupy B, a także lecytyny – wpływającej na pamięć, koncentrację i pracę wątroby. Obok maślanki spośród napojów fermentowanych nie może oczywiście zabraknąć kefiru. Tradycyjna, naturalna receptura jego produkcji sprawia, że napój ten nie ma sobie równych pod względem walorów smakowo-jakościowych.
Jarociński kefir z uwagi na zawartość cennych kultur bakteryjnych jest doskonałym probiotykiem, ponadto zawiera witaminy z grupy B: witaminę B1, B12, a także witaminę K i biotynę. Dodatkowym atutem tego napoju jest zawartość w nim wapnia i magnezu, a także niezbędnych aminokwasów. Kefir jest również napojem niskoenergetycznym, a niezwykle sycącym. Jest bezpieczny również dla osób z nietolerancją laktozy, gdyż bakterie w nim zawarte częściowo rozkładają cukier mleczny.
Cukrzyca typu 2 to nie wyrok, ale konieczność zmiany dotychczasowego stylu życia. Odpowiednia edukacja pacjenta, modyfikacja nawyków żywieniowych, a także regularna aktywność fizyczna pozwolą na uregulowanie stężenia glikemii, a co za tym idzie – znaczącą poprawę samopoczucia.
Comments are closed