Cukier nie jest taki słodki
- Strona Główna
- /
- Aktualności
- /
- Zdrowie
- /
- Cukier nie jest taki...
Dziś pierwszej z cennych rad udziela nam dietetyk kliniczny, Piotr Kaźmierczak, który na tapetę wziął zagadnienia związane z cukrem. Okazuje się, że tkanka tłuszczowa wyraźnie preferuje cukier od tłuszczu.
Płatki kukurydziane zalane niskotłuszczowym mlekiem oraz szklanka soku pomarańczowego na śniadanie powinny służyć zdrowiu i zgrabnej sylwetce. Gdyby takie danie porównać do posiłku składającego się z dwóch jajek, pieczywa razowego i szklanki 1,5% mleka, można zaoszczędzić przynajmniej 100 kcal. Ale jak się okazuje, tkanka tłuszczowa wyraźnie preferuje cukier od tłuszczu. Dlaczego…?
Odkąd dowiedziono, że otyłość zagraża zdrowiu, zaczęto intensywnie poszukiwać czynników dietetycznych, odpowiedzialnych za niepożądany proces tycia. Można powiedzieć, że wyrok zapadł bez głębszego śledztwa – winnym otyłości jednogłośnie uznano tłuszcz.
Z menu osób odchudzających się zaczęły więc znikać wszelkiego rodzaju potrawy i przekąski, będące źródłem tłuszczowych kalorii. W zamian rozpoczęto intensywną kampanię na rzecz promocji owoców, soków owocowych i beztłuszczowych produktów light.
Kilkanaście lat później problem otyłości nie tylko nie zniknął, ale z ogromną dynamiką przybrał na sile. Czyżby zastąpienie tłuszczu cukrem okazało się pomyłką… ?
Wszystko wskazuje na to, że tak
Jak się okazuje, ważna jest nie tylko ilość cukrów w diecie, ale również ich jakość. Wszystkie węglowodany w procesie trawienia metabolizowane są do glukozy. Różnica polega jednak na szybkości ich trawienia. Cukier, miód, słodycze, jasne pieczywo trawione są bardzo szybko. Po ich spożyciu znacząco wzrasta poziom cukru we krwi, a to z kolei jest głównym sygnałem do produkcji insuliny – hormonu odpowiedzialnego za transportowanie nadmiaru glukozy do komórek i obniżanie jej poziomu we krwi.
Niestety, insulina to również najważniejszy hormon odpowiedzialny za proces rozrostu tkanki tłuszczowej. Pod jej wpływem komórki tłuszczowe nie tylko intensywnie powiększają swoją objętość, ale także zaciekle bronią swoich zapasów.
Cukier nie tylko w cukierniczce
To, że słodyczy jeść nie warto, specjalnie udowadniać nie trzeba. Mieszanka tłuszczu z cukrem to prawdziwy raj dla komórek tłuszczowych. Przekonało się o tym już wielu miłośników łasuchowania. Przecież składnik ten można spotkać nie tylko w cukierniczce i słodkich przysmakach, ale także w napojach, sokach owocowych, owocach i różnego rodzaju przetworach zbożowych.
Owocowy „raj”
Owocowe dary natury zaliczane są do produktów niskokalorycznych, a także obfitują w wiele cennych witamin i minerałów. Jednak w przypadku osób z nadwagą ich nadmierna konsumpcja w diecie może niekiedy przysporzyć wiele kłopotów. Mimo że świeże owoce posiadają wiele walorów odżywczych, to jednak w ich spożyciu należy zachować umiar i rozwagę
Czy ziemniaki tuczą?
Zapewne tak, jeżeli polejemy je gęstym, tłustym sosem, przy okazji zjemy schabowego i wszystko popijemy słodkim kompotem z wiśni.
Ziemniaki same w sobie nie stanowią większego zagrożenia dla osób z nadwagą, pod warunkiem że jada się je z umiarem oraz bez tłustych i słodkich dodatków
…a co z ryżem i makaronem?
Do tych produktów należy pochodzić z pewnym dystansem. Zarówno ryż. jak i makaron to mocno skoncentrowane źródła węglowodanów, więc ich udział w diecie powinien być skrupulatnie kontrolowany.
Pod względem odżywczym makaron wypada znacznie korzystniej od ryżu, gdyż oprócz wysokiej zawartości węglowodanów zawiera też spore ilości białka, a także żelaza i witaminy B1.
Problemem jest więc nie tyle sam makaron, ale głównie to, że trudno zjeść go mało i – co najgorsze – kiepsko smakuje bez gęstego sosu z „dodatkami”.
Natomiast komórkom tłuszczowym najbardziej odpowiada ryż, który po ugotowaniu staje się napęczniały i kleisty. Najkorzystniej więc stosować ryż sypki, szczególnie brązowy, który nie tylko wolniej się wchłania, ale także zawiera więcej błonnika, witamin i minerałów.
Cukier plus tłuszcz
Kiedy popijamy tłustą pizzę colą bądź delektujemy się pucharem smacznych lodów, nasze komórki tłuszczowe dosłownie szaleją radości. To wynik szczególnego zestawiania cukru z tłuszczem – najbardziej skutecznej mikstury potęgującej proces tycia. Cukier, aktywując insulinę, wyzwala wszystkie niezbędne reakcje metaboliczne, by skutecznie zmagazynować spożyty tłuszcz w komórkach. Najbardziej więc zgubne jest popijanie tłustych potraw słodkimi napojami, a także częste sięganie po ciasta i słodycze.
Piotr Kaźmierczak
dietetyk kliniczny
Poradnia dietetyczna Krotoszyn
przychodnia „Na Parcelkach” ul. Grudzielskiego 25a
przychodnia „Familia” ul. Mickiewicza 2a
Comments are closed