Carpaccio z jelenia HoReCa Las-Kalisz z certyfikatem Dobry Produkt
- Strona Główna
- /
- Aktualności
- /
- Carpaccio z jelenia HoReCa...
Carpaccio z jelenia HoReCa Las-Kalisz zostało wyróżnione jako jeden z 15 spośród 160 produktów i firm zgłoszonych w tegorocznej 12. edycji plebiscytu Dobry Produkt, organizowanego przez Grupę Polskie Towarzystwo Wspierania Przedsiębiorczości. Założeniem konkursu jest nagrodzenie i wskazanie najciekawszych produktów spożywczych, wyróżniających się jakością, innowacyjnością, ale także tradycyjną i regionalną recepturą, przeznaczonych na rynek detaliczny i HoReCa (hotele, restauracje, catering).
Certyfikaty przyznają redakcje poczytnych portali branżowych – portalspożywczy.pl, dlahandlu.pl oraz horecatrends.pl. W skład komisji konkursowej poza redaktorami wchodzą eksperci oraz analitycy rynkowi i managerowie sektora spożywczego. Konkurs jest całkowicie bezstronny, a zgłaszający nie wnosi żadnych opłat.
Carpaccio z jelenia oferowane przez firmę Las-Kalisz z Tomnic k. Krotoszyna, rynkowego lidera w przetwórstwie dziczyzny, zostało uhonorowane certyfikatem Dobry Produkt 2021 w kategorii HorecaTrends, która obejmuje wyroby odpowiadające aktualnym trendom kulinarnym. – Długo zastanawialiśmy się, co zrobić z jelenimi combrami, które zalegały półki naszego magazynu m.in. z powodu zastoju rynkowego, spowodowanego pandemią. Z pomocą przyszedł ambasador marki HoReCa Las-Kalisz, wybitny szef kuchni, Adam Chrząstowski. Nasze carpaccio, czyli cienko krojone plastry combra jelenia, bardzo szybko przypadło do gustu restauratorom i zawładnęło podniebieniami konsumentów – mówi Gabriel Mularczyk, dyrektor handlowy firmy.
Uroczyste podsumowanie plebiscytu Dobry Produkt odbyło się 8 października w hotelu Sheraton w Warszawie podczas wieczornej gali wieńczącej XIV Forum Rynku Spożywczego i Handlu. Wzięli w niej udział prezes Zarządu Lasu-Kalisz, Tomasz Tarnawski, oraz wspomniany wyżej Gabriel Mularczyk. – Dziękuję przede wszystkim za docenienie tak trudnego i często niewygodnego tematu, jakim jest dziczyzna – mówił szef rodzinnego przedsiębiorstwa. – Dziękuję również wszystkim, którzy przyczynili się do tego sukcesu, szczególnie całemu zespołowi HoReCa Las-Kalisz oraz naszym partnerom, szefom kuchni i klientom, smakoszom dziczyzny. To dzięki wam udało się docenić carpaccio w ogólnopolskiej skali – dodaje w rozmowie z GLK.
Jak się dowiedzieliśmy, Las-Kalisz nie spoczywa na laurach. Trwają już intensywne prace nad kolejnymi nowymi produktami z dziczyzny. Zanim jednak je poznamy, warto posmakować wyróżnionego carpaccio z jelenia. Można je znaleźć m.in. w menu restauracji „U Bielawnego” w Krotoszynie oraz w gostyńskim Lofcie, którego reprezentacja zajęła trzecie miejsce w drugiej edycji Mistrzostw Polski w Dziczyźnie – Memoriału Mariana Tarnawskiego. Carpaccio jest też do kupienia w Delikatesach Korona w Krotoszynie.
(RED)
Comments are closed