Agrointegracja – innowacyjne podejście do rolnictwa
- Strona Główna
- /
- Aktualności
- /
- Agrointegracja – innowacyjne podejście...
Minione dwa lata były dla firmy Agrointegracja nader pracowite. Coraz większa intensywność działań przedsiębiorstwa może i powinna imponować. Głównym celem firmy jest integracja środowisk rolniczych poprzez m.in. zakładanie i prowadzenie grup producenckich. Agrointegracja realizuje cały czas intensywną ekspansję na rynku, integrując wszystkich partnerów na różnych poziomach łańcucha żywności, od rolników począwszy, poprzez producentów żywności, aż po doradztwo branżowe.
W styczniu w Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi odbył się „Kiermasz rozwiązań innowacyjnych w rolnictwie”. Na to wydarzenie zaproszony został Wojciech Styburski, prezes Agrointegracji, by zaprezentować dorobek swojej firmy w zakresie stworzenia grup producenckich i bardzo efektywnej integracji na rynku rolnym. – Ponadto prezentowaliśmy innowacyjne rozwiązania w rolnictwie, które powstają bezpośrednio na bazie powołanych przez nas grup producentów – informuje W. Styburski. – Te rozwiązania innowacyjne to odpowiedź na problemy dzisiejszych rolników – zaznacza.
Jedną z innowacji jest słynny już projekt Futter Nova 11. Jest to odpowiedź na brak paszy objętościowej i związane z tym problemy w zakresie ograniczeń w produkcji mlecznej i wołowej. Ów projekt został rekomendowany i dofinansowany przez Agencję Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa i jest w czołówce projektów innowacyjnych w rankingu sieci SIR (sieć na rzecz innowacji rolnej). – Spotkaliśmy się w ministerstwie rolnictwa z przedstawicielami wszystkich instytutów branżowych i uczelni oraz ośrodków doradztwa, działających w obszarze polskiego rolnictwa. Na bazie tych rozmów doszło już między nami do połączeń sieciowych, w rezultacie czego organizowane są konferencje, na których inspirujemy potencjalnych członków i innych partnerów do integracji i współtworzenia projektów innowacyjnych – objaśnia W. Styburski.
Niedawno odbyły się konferencje w Lubuskim Ośrodku Doradztwa Rolniczego w Kalsku oraz w Dolnośląskim Ośrodku Doradztwa Rolniczego we Wrocławiu, a także mityng trzech konferencji w powiecie krotoszyńskim, organizowany przez Polską Federację Hodowców Bydła i Producentów Mleka, koło Krotoszyn. Efektem tych spotkań jest tworzenie nowych grup producenckich.
Ponadto Komisja Europejska (DGAgri), propagując innowacyjne podejście do rolnictwa, zaprosiła Agrointegrację na konferencje – w Grabowie nad Prosną oraz w Krakowie. W Grabowie firmę reprezentowała Katarzyna Cieślarczyk, dyrektor biura. Opowiedziała tam o doświadczeniach związanych z realizacją innowacyjnego projektu, którego liderem była Agrointegracja – „Optymalizacja produkcji bydła opasowego przy użyciu innowacyjnej mieszanki międzyplonowej Futter Nova 11”.
Z kolei w Krakowie W. Styburski miał możliwość zaprezentowania skutecznych narzędzi tworzenia grup producenckich i omówienia współpracy między nimi na bazie doświadczeń swojej firmy. – Ponadto zaprezentowałem kolejne innowacyjne rozwiązania, które obecnie firma wdraża i testuje w grupach producentów rolnych. Te nasze rozwiązania innowacyjne uzyskały najwyższe rekomendacje ekspertów branżowych z instytutów i uczelni – przyznaje prezes Agrointegracji.
Obecnie Agrointegracja tworzy konsorcja do innowacyjnych projektów. Powstają one w formie grup EPI (grupy innowacyjne na rzecz innowacji). – Realizujemy siedem nowych projektów, których celem jest produkcja żywności najwyższej jakości, ochrona środowiska, rozwój obszarów wiejskich, skrócenie łańcucha dostaw żywności i poprawa efektywności produkcji i rentowności polskich rodzinnych gospodarstw – mówi Katarzyna Cieślarczyk, dyrektor biura Agrointegracji.
Działalność firmy polega również na promowaniu żywności najwyższej jakości. – Chodzi o to, by dotrzeć bezpośrednio do konsumentów i skrócić łańcuch dostaw żywności, eliminując zbędnych pośredników i spekulantów – podkreśla W. Styburski. – W tym celu wspólnie z Lokalną Grupą Działania „Gościnna Wielkopolska” realizujemy ciekawy projekt. W jego ramach organizujemy warsztaty i konferencje, na których pokazujemy dobre praktyki, czyli łączenie gospodarstw rolnych (członków grup producenckich Agrointegracji, które wdrożyły dobrowolne systemy jakości) z zakładami przetwórczymi oraz firmami z branży gastronomicznej – tłumaczy prezes.
Efektem takich działań jest wyłonienie z obszaru 12 gmin, które wchodzą w skład wspomnianej LGD, 12 partnerów, czyli firm z branży restauratorskiej. – Żeby podnieść prestiż naszego przedsięwzięcia wespół z ambasadorem kulinarnym Agrointegracji, czyli mistrzem kuchni – Tomaszem Ptakiem, wykreowaliśmy tradycyjną potrawę, która będzie produktem regionalnym „Gościnnej Wielkopolski” – oznajmia Marzena Dolata z Agrointegracji. – Produkt ów pojawi się w menu wszystkich naszych partnerów z branży restauratorskiej. Będzie to szarpany kark wieprzowy, który jest rekomendowany do dziedzictwa kulinarnego Wielkopolski – dopowiada. Wartością dodaną takiego działania jest fakt, iż „autorami” tej potrawy będą niejako rolnicy Agrointegracji.
Warto dodać, iż firma zorganizowała także konferencję na temat problemów producentów trzody chlewnej, wynikających z rozprzestrzeniającej się choroby ASF. Wzięli w niej udział m.in. zastępca głównego lekarza weterynarii oraz przedstawiciele Związku Polskie Mięso. Przybyło ponad 100 hodowców. Przedstawiono zasady funkcjonowania gospodarstw rolnych, zajmujących się produkcją trzody chlewnej, w strefach objętych ograniczeniami w związku z występowaniem ASF. Pokłosiem tego spotkania jest dalsze uczestnictwo Agrointegracji i prezesa Styburskiego w działaniach Krajowego Zespołu Ograniczenia Skutków ASF, w skład którego wchodzą najwyżsi urzędnicy państwowi oraz najwięksi producenci i przetwórcy wieprzowiny w Polsce.
Ponadto 7 lutego firmę Agrointegracja odwiedziła delegacja członków mleczarni PIENO GELE z Litwy, na czele z prof. Janem Žukovskisem. W trakcie wizyty udano się do laboratorium PFHBiPM, oddział Kobierno, oraz podziwiano w terenie mieszankę międzyplonową Futter Nova 11. Owocem tych spotkań jest kooperacja z litewskimi rolnikami oraz przedsiębiorstwami.
– Warto z nami współpracować, bo mamy już silną pozycję rynkową, a co za tym idzie – uzyskujemy lepsze warunki sprzedaży, a także zakupu środków do produkcji rolnej oraz dostęp do najnowszych rozwiązań i trendów w branży rolniczej – przekonuje W. Styburski. Firma już teraz przygotowuje się też do Dni Pola Agroinnowacje 2020, które zaplanowano na 2 maju. O szczegółach tego wydarzenia będziemy informować wkrótce.
ANDRZEJ KAMIŃSKI
FOT. K. Cieślarczyk / M. Dolata / P. Cichocki / R. Lesiakowski / W. Styburski
Comments are closed