Gazeta Lokalna KROTOSZYN | MILICZ

Gazeta Lokalna KROTOSZYN | MILICZ
PADEWSCY

Agrointegracja – innowacyjne podejście do rolnictwa

2020-02-11
  1. Strona Główna
  2. /
  3. Aktualności
  4. /
  5. Agrointegracja – innowacyjne podejście...
Agrointegracja – innowacyjne podejście do rolnictwa
TAPAS

Minione dwa lata były dla firmy Agrointegracja nader pracowite. Coraz większa intensywność działań przedsiębiorstwa może i powinna imponować. Głównym celem firmy jest integracja środowisk rolniczych poprzez m.in. zakładanie i prowadzenie grup producenckich. Agrointegracja realizuje cały czas intensywną ekspansję na rynku, integrując wszystkich partnerów na różnych poziomach łańcucha żywności, od rolników począwszy, poprzez producentów żywności, aż po doradztwo branżowe.

 

W styczniu w Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi odbył się „Kiermasz rozwiązań innowacyjnych w rolnictwie”. Na to wydarzenie zaproszony został Wojciech Styburski, prezes Agrointegracji, by zaprezentować dorobek swojej firmy w zakresie stworzenia grup producenckich i bardzo efektywnej integracji na rynku rolnym. – Ponadto prezentowaliśmy innowacyjne rozwiązania w rolnictwie, które powstają bezpośrednio na bazie powołanych przez nas grup producentów – informuje W. Styburski. – Te rozwiązania innowacyjne to odpowiedź na problemy dzisiejszych rolników – zaznacza.

Jedną z innowacji jest słynny już projekt Futter Nova 11. Jest to odpowiedź na brak paszy objętościowej i związane z tym problemy w zakresie ograniczeń w produkcji mlecznej i wołowej. Ów projekt został rekomendowany i dofinansowany przez Agencję Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa i jest w czołówce projektów innowacyjnych w rankingu sieci SIR (sieć na rzecz innowacji rolnej). – Spotkaliśmy się w ministerstwie rolnictwa z przedstawicielami wszystkich instytutów branżowych i uczelni oraz ośrodków doradztwa, działających w obszarze polskiego rolnictwa. Na bazie tych rozmów doszło już między nami do połączeń sieciowych, w rezultacie czego organizowane są konferencje, na których inspirujemy potencjalnych członków i innych partnerów do integracji i współtworzenia projektów innowacyjnych – objaśnia W. Styburski.

Niedawno odbyły się konferencje w Lubuskim Ośrodku Doradztwa Rolniczego w Kalsku oraz w Dolnośląskim Ośrodku Doradztwa Rolniczego we Wrocławiu, a także mityng trzech konferencji w powiecie krotoszyńskim, organizowany przez Polską Federację Hodowców Bydła i Producentów Mleka, koło Krotoszyn. Efektem tych spotkań jest tworzenie nowych grup producenckich.

Ponadto Komisja Europejska (DGAgri), propagując innowacyjne podejście do rolnictwa, zaprosiła Agrointegrację na konferencje – w Grabowie nad Prosną oraz w Krakowie. W Grabowie firmę reprezentowała Katarzyna Cieślarczyk, dyrektor biura. Opowiedziała tam o doświadczeniach związanych z realizacją innowacyjnego projektu, którego liderem była Agrointegracja – „Optymalizacja produkcji bydła opasowego przy użyciu innowacyjnej mieszanki międzyplonowej Futter Nova 11”.

Z kolei w Krakowie W. Styburski miał możliwość zaprezentowania skutecznych narzędzi tworzenia grup producenckich i omówienia współpracy między nimi na bazie doświadczeń swojej firmy. – Ponadto zaprezentowałem kolejne innowacyjne rozwiązania, które obecnie firma wdraża i testuje w grupach producentów rolnych. Te nasze rozwiązania innowacyjne uzyskały najwyższe rekomendacje ekspertów branżowych z instytutów i uczelni – przyznaje prezes Agrointegracji.

Obecnie Agrointegracja tworzy konsorcja do innowacyjnych projektów. Powstają one w formie grup EPI (grupy innowacyjne na rzecz innowacji). – Realizujemy siedem nowych projektów, których celem jest produkcja żywności najwyższej jakości, ochrona środowiska, rozwój obszarów wiejskich, skrócenie łańcucha dostaw żywności i poprawa efektywności produkcji i rentowności polskich rodzinnych gospodarstw – mówi Katarzyna Cieślarczyk, dyrektor biura Agrointegracji.

Działalność firmy polega również na promowaniu żywności najwyższej jakości. – Chodzi o to, by dotrzeć bezpośrednio do konsumentów i skrócić łańcuch dostaw żywności, eliminując zbędnych pośredników i spekulantów – podkreśla W. Styburski. – W tym celu wspólnie z Lokalną Grupą Działania „Gościnna Wielkopolska” realizujemy ciekawy projekt. W jego ramach organizujemy warsztaty i konferencje, na których pokazujemy dobre praktyki, czyli łączenie gospodarstw rolnych (członków grup producenckich Agrointegracji, które wdrożyły dobrowolne systemy jakości) z zakładami przetwórczymi oraz firmami z branży gastronomicznej – tłumaczy prezes.

Efektem takich działań jest wyłonienie z obszaru 12 gmin, które wchodzą w skład wspomnianej LGD, 12 partnerów, czyli firm z branży restauratorskiej. – Żeby podnieść prestiż naszego przedsięwzięcia wespół z ambasadorem kulinarnym Agrointegracji, czyli mistrzem kuchni – Tomaszem Ptakiem, wykreowaliśmy tradycyjną potrawę, która będzie produktem regionalnym „Gościnnej Wielkopolski” – oznajmia Marzena Dolata z Agrointegracji. – Produkt ów pojawi się w menu wszystkich naszych partnerów z branży restauratorskiej. Będzie to szarpany kark wieprzowy, który jest rekomendowany do dziedzictwa kulinarnego Wielkopolski – dopowiada. Wartością dodaną takiego działania jest fakt, iż „autorami” tej potrawy będą niejako rolnicy Agrointegracji.

Warto dodać, iż firma zorganizowała także konferencję na temat problemów producentów trzody chlewnej, wynikających z rozprzestrzeniającej się choroby ASF. Wzięli w niej udział m.in. zastępca głównego lekarza weterynarii oraz przedstawiciele Związku Polskie Mięso. Przybyło ponad 100 hodowców. Przedstawiono zasady funkcjonowania gospodarstw rolnych, zajmujących się produkcją trzody chlewnej, w strefach objętych ograniczeniami w związku z występowaniem ASF. Pokłosiem tego spotkania jest dalsze uczestnictwo Agrointegracji i prezesa Styburskiego w działaniach Krajowego Zespołu Ograniczenia Skutków ASF, w skład którego wchodzą najwyżsi urzędnicy państwowi oraz najwięksi producenci i przetwórcy wieprzowiny w Polsce.

Ponadto 7 lutego firmę Agrointegracja odwiedziła delegacja członków mleczarni PIENO GELE z Litwy, na czele z prof. Janem Žukovskisem. W trakcie wizyty udano się do laboratorium PFHBiPM, oddział Kobierno, oraz podziwiano w terenie mieszankę międzyplonową Futter Nova 11. Owocem tych spotkań jest kooperacja z litewskimi rolnikami oraz przedsiębiorstwami.

– Warto z nami współpracować, bo mamy już silną pozycję rynkową, a co za tym idzie – uzyskujemy lepsze warunki sprzedaży, a także zakupu środków do produkcji rolnej oraz dostęp do najnowszych rozwiązań i trendów w branży rolniczej – przekonuje W. Styburski. Firma już teraz przygotowuje się też do Dni Pola Agroinnowacje 2020, które zaplanowano na 2 maju. O szczegółach tego wydarzenia będziemy informować wkrótce.

ANDRZEJ KAMIŃSKI

FOT. K. Cieślarczyk / M. Dolata / P. Cichocki / R. Lesiakowski / W. Styburski

Comments are closed

YouTube

Archiwum
Jarmużek
BGP 2023
Motosdodoła
BHP RABENDA
KOK
TK DACHY
IMPULS ZDUNY
MATYLA
Agencja Reklamowa GL
Dietetyk Kaźmierczak
ZBITY TELEFON
INNOWACYJNE FINANSE
GÓRZNY GROUP
MAYOR INK