Gazeta Lokalna KROTOSZYN | MILICZ

Gazeta Lokalna KROTOSZYN | MILICZ
PADEWSCY

Miejsce do handlu wyznaczone

2022-02-08
  1. Strona Główna
  2. /
  3. Aktualności
  4. /
  5. Samorząd
  6. /
  7. Miejsce do handlu wyznaczone
Miejsce do handlu wyznaczone
GÓRZNY GROUP

Na sesji Rady Miejskiej w Koźminie Wlkp., która odbyła się 31 stycznia, przyjęto uchwałę w sprawie wyznaczenia miejsca do prowadzenia handlu w piątki i soboty przez rolników i ich domowników. Ustalono także regulamin określający zasady jego prowadzenia.

 

 

Do wyznaczenia takiego miejsca rada została zobowiązana Ustawą z 29 października 2021 roku o ułatwieniach w prowadzeniu handlu w piątki i soboty przez rolników i ich domowników. Tym samym już od 18 lutego rolnicy będą mogli prowadzić sprzedaż bezpośrednią swoich produktów w piątki i soboty na targowisku przy ul. Krotoszyńskiej. Taka forma sprzedaży jest w te dni ustawowo zwolniona z opłaty targowej. Trzeba jednak pamiętać, że rolnik ma obowiązek wcześniej zgłosić chęć sprzedaży w Urzędzie Miasta i Gminy Koźmin Wlkp. – telefonicznie (62 72 19 330) bądź mailowo (sekretariat@kozminwlkp.pl).

OPRAC. (ANKA)

FOT. Agnieszka Flejsierowicz, UMiG

 

Regulamin określający zasady prowadzenia handlu w piątki i soboty przez rolników i ich domowników na targowisku w Koźminie Wlkp.

1.Miejsce do handlu. znajdujące się przy ul. Krotoszyńskiej (działka nr 1182/2) w Koźminie Wlkp., przeznaczone jest do prowadzenia handlu produktami rolnymi lub spożywczymi oraz wyrobami rękodzieła wytworzonymi w gospodarstwie rolnym.

2.Miejsce do handlu jest czynne w piątki i soboty, w godz. 6.0-18.00.

3.Handel dozwolony jest na zasadach określonych prawem oraz niniejszym regulaminem.

4.Sprzedaż odbywa się w wyznaczonych do tego miejscach po wcześniejszym zgłoszeniu w UMiG Koźmin Wlkp. w godzinach pracy urzędu (8.00-16.00).

5.Sprzedający ma obowiązek utrzymania czystości i porządku w miejscu handlu.

6.Ustala się następującą organizację pracy miejsca do handlu:

a) sprzedaż na targowisku może być prowadzona w zależności od rodzaju sprzedawanego produktu rolnego lub spożywczego oraz wyrobów rękodzieła wytworzonych w gospodarstwie rolnym, z zachowaniem zasad sanitarnych, w kioskach, ze straganów, stołów, z ręki, wiadra, kosza i skrzynki, również z samochodów i przyczep

b) zabrania się sprzedaży towarów poza miejscem do tego wyznaczonym

c) za znajdujące się na terenie miejsca do handlu towary, opakowania i urządzenia oraz ich należyte składowanie i zabezpieczenie odpowiada ich właściciel.

7.Handel mogą prowadzić:

a) rolnik w rozumieniu art. 6 pkt 1 ustawy z dnia 20 grudnia 1990 r. o ubezpieczeniu społecznym rolników (Dz. U. z 2021 r. poz. 266, 1535 i 1621)

b) domownik – osoba, która ukończyła 15 lat; pozostaje z rolnikiem we wspólnym gospodarstwie domowym lub zamieszkuje na terenie jego gospodarstwa rolnego albo w bliskim sąsiedztwie; stale pracuje w tym gospodarstwie rolnym i nie jest związana z rolnikiem stosunkiem pracy.

8.Zabrania się na miejscu do handlu:

a) spożywania napojów alkoholowych

b) prowadzenia gier hazardowych i oszukańczych

c) sprzedaży towarów w drodze publicznych losowań

d) handlu na ciągach komunikacyjnych pieszych i na trawniku

e) pozostawiania na noc przedmiotów i urządzeń, które uniemożliwiałyby utrzymanie porządku

f) samowolnej zmiany usytuowania stoiska handlowego i wydzielonej powierzchni sprzedaży oraz zmiany wyznaczonego miejsca sprzedaży.

g) parkowania pojazdów przy stoiskach, z wyjątkiem pojazdów, z których prowadzony jest handel

h) zanieczyszczania miejsca do handlu i otoczenia oraz przyległych terenów.

9.Na stoiskach sprzedażowych, w widocznym dla kupującego miejscu, winna znajdować się:

a) informacja o gospodarstwie rolnym (imię i nazwisko właściciela gospodarstwa oraz miejsce prowadzenia gospodarstwa), w którym produkty zostały wytworzone

b) cena wystawionego do sprzedaży produktu rolnego lub spożywczego oraz wyrobów rękodzieła wytworzonych w gospodarstwie rolnym.

10.Wymagania higieniczne i sanitarne dotyczące prowadzenia handlu środkami spożywczymi określają odrębne przepisy.

11.Sprzedający i inne osoby przebywające na miejscu do handlu powinny wykonywać swe czynności w taki sposób, aby nie przeszkadzać innym w sprzedaży i w zakupie.

12. Osoby prowadzące działalność handlową, usługową i gastronomiczną na miejscu do handlu zobowiązane są do:

a) przestrzegania niniejszego regulaminu

b) przestrzegania obowiązujących przepisów w zakresie prowadzonej działalności gospodarczej, a w szczególności przepisów sanitarnych, weterynaryjnych, porządkowych, przeciwpożarowych, dotyczących praw konsumenta

c) stosowania się do zarządzeń i postanowień wydawanych przez osobę upoważnioną przez Burmistrza Miasta i Gminy Koźmin Wlkp.

d) używania sprawnych i z ważną legalizacją narzędzi pomiarowych; narzędzia pomiarowe powinny być tak użytkowane, aby kupujący mieli możliwość stwierdzenia prawidłowości i rzetelności ważenia, mierzenia i liczenia

e) umieszczania na towarach cen w sposób widoczny dla kupującego

f) utrzymania miejsca prowadzonej działalności w należytym ładzie i porządku, zarówno w trakcie prowadzenia działalności, jak i po jej zakończeniu

g) poddania się kontroli przez osoby do tego upoważnione.

Comments are closed

YouTube

Archiwum
Jarmużek
BGP 2023
Motosdodoła
BHP RABENDA
KOK
TK DACHY
IMPULS ZDUNY
MATYLA
Agencja Reklamowa GL
Dietetyk Kaźmierczak
ZBITY TELEFON
INNOWACYJNE FINANSE
GÓRZNY GROUP
MAYOR INK