Gazeta Lokalna KROTOSZYN | MILICZ

Gazeta Lokalna KROTOSZYN | MILICZ
PADEWSCY

Dziczyzna na świątecznym stole

2021-12-01
  1. Strona Główna
  2. /
  3. Aktualności
  4. /
  5. Dziczyzna na świątecznym stole
Dziczyzna na świątecznym stole
IMPRESJA KROTOSZYN

Grudzień w kalendarzu mimowolnie przynosi ze sobą wyjątkową atmosferę zbliżających się świąt, a na myśl o aromatach dobiegających zza kuchennych drzwi do aktywności pobudzane są nasze kubki smakowe. To znak, że czas już powoli myśleć o zakupach i planować bożonarodzeniowe menu. A my zachęcamy, żeby tym razem przełamać kanon tradycyjnych potraw i urozmaicić je odrobiną ekstrawagancji, którą w wielu domach będzie z pewnością dziczyzna.

 

Dziczyzna to produkt zdrowy i ekologiczny, pozyskany z poszanowaniem odnawialnego charakteru zasobów przyrody. Jeżeli ktoś nosi się z noworocznym postanowieniem ograniczenia spożycia mięsa, powinien postawić na jego jakość i wybrać właśnie dziczyznę. Nie bez znaczenia jest też jej walor dietetyczny – 100 g to przeciętnie zaledwie 120 kcal.

Od razu uspokajamy wszystkie obawy, jakoby mięso zwierząt łownych było dla przeciętnego konsumenta nieosiągalne. O tym, że nie jest to prawdą krotoszynianie wiedzą najlepiej, ponieważ od kilku lat mają je w zasięgu dzięki Delikatesom Korona przy ul. Koźmińskiej 38. – Warto już dokonywać zakupów lub składać świąteczne zamówienia na mięsa oraz wyroby z dziczyzny. Dostępna będzie bogata oferta wędlin, a poza nimi także ryb i przetworów rybnych. Z mięs warto się zainteresować roladami z karkówki jelenia lub dzika czy udźcami, które – w zależności od upodobań – można upiec lub udusić – podpowiada Natalia Tarnawska, właścicielka Delikatesów Korona. – Kto nie może sobie pozwolić na dziczyznę, powinien spróbować mięsa króliczego. Jest tańsze, ale również rzadko na co dzień gości w naszych kuchniach – dodaje. Każda osoba odwiedzająca sklep może liczyć nie tylko na porady dotyczące przyrządzania wspomnianych rodzajów mięs, ale też na świąteczne rabaty (–5% na dziczyznę i mięso królika przez cały grudzień).

Do podania dziczyzny zachęca także Adam Chrząstowski, doświadczony szef kuchni i ambasador marki HoReCa Las-Kalisz. – Na wyjątkową okazję, jaką jest świąteczna biesiada, nadają się wykwintne elementy dziczyzny, czyli combry i polędwice. Można też upiec udźce – zachęca A. Chrząstowski. – Na moim stole w tym roku na pewno znajdą się terrina z sarny z grzybami, carpaccio z jelenia, tatar z sarny lub jelenia i kulebiak z combra sarny. Pieczony udziec sarny z korzennymi przyprawami i śliwkami podam na zimno lub gorąco. A wszelkie okrawki dosmaczą bigos – dodaje. Brzmi pysznie i… profesjonalnie.

Mniej lub bardziej zaawansowane pomysły na dziczyznę dla każdego znajdują się na kanale HoReCa Las-Kalisz na platformie YouTube. Można też pójść na łatwiznę. Burgery z jelenia (95% jeleniny!) to potrawa syta, którą da się przyrządzić szybko. Sprawdzą się doskonale podczas sylwestrowej domówki. A kto chciałby naprawdę zaskoczyć swoich gości, powinien sięgnąć po carpaccio z jelenia, które już zdobyło podniebienia konsumentów w całej Polsce. Smacznego!

(RED)

Comments are closed

YouTube

Archiwum
Jarmużek
BGP 2023
Motosdodoła
BHP RABENDA
KOK
TK DACHY
IMPULS ZDUNY
MATYLA
Agencja Reklamowa GL
Dietetyk Kaźmierczak
ZBITY TELEFON
INNOWACYJNE FINANSE
GÓRZNY GROUP
MAYOR INK