Gazeta Lokalna KROTOSZYN | MILICZ

Gazeta Lokalna KROTOSZYN | MILICZ
PADEWSCY

Kulinarne manewry w Trójce

2019-02-14
  1. Strona Główna
  2. /
  3. Aktualności
  4. /
  5. Edukacja
  6. /
  7. Kulinarne manewry w Trójce
Kulinarne manewry w Trójce
SofraHous

W Zespole Szkół Ponadgimnazjalnych nr 3 im. Jana Pawła II w Krotoszynie zorganizowano warsztaty kulinarne. Gościem specjalnym był uczestnik VI edycji programu Hell’s Kitchen, a zarazem absolwent placówki – Tomasz Ptak.

 

Tematem przewodnim szkolenia były tradycje kulinarne w Wielkopolsce na przestrzeni 100 lat. Pod okiem profesjonalnego kucharza młodzież mogła wspólnie przygotować typowe dania kuchni lokalnej w nowoczesnej odsłonie. Wśród potraw znalazły się zupa kwasówka, duszone udko kacze w kolorowej papryce z pieczonymi ziemniakami z ogniska, pieczona pierś z kaczki, podana z puree z pietruszki, jabłka z nutą czekoladową oraz kompresowanym jabłkiem i makaronem z marchewki.

Tomasz Ptak poszerzył wiedzę i umiejętności uczestników warsztatów i jeszcze bardziej zachęcił ich do wgłębiania się w tajniki sztuki kulinarnej.

Jednocześnie w szkole obchodzono Dzień Pizzy, zorganizowany przez uczniów Koła Gastronomicznego pod opieką Marioli Kaczmarek. Każdy z uczniów i pracowników szkoły mógł skosztować pizzy, a przyrządzony asortyment był bardzo szeroki.

Warto dodać, iż Zetka włącza się w akcję charytatywną „Z sercem dla Krzysztofa Jankowskiego”, która przeprowadzona zostanie jeszcze w lutym. Zebrane środki będą przekazane na dalsze leczenie absolwenta placówki i jednocześnie pracodawcy uczniów ZSP nr 3.

(GRZELO)

Comments are closed

YouTube

Archiwum
Jarmużek
BGP 2023
Motosdodoła
BHP RABENDA
KOK
TK DACHY
IMPULS ZDUNY
MATYLA
Agencja Reklamowa GL
Dietetyk Kaźmierczak
ZBITY TELEFON
INNOWACYJNE FINANSE
GÓRZNY GROUP
MAYOR INK