Nowoczesna pracownia gastronomiczno-cukiernicza
- Strona Główna
- /
- Aktualności
- /
- Edukacja
- /
- Nowoczesna pracownia gastronomiczno-cukiernicza
11 maja w Zespole Szkół Specjalnych im. Marii Grzegorzewskiej w Krotoszynie odbyło się uroczyste otwarcie zmodernizowanej pracowni gastronomiczno-cukierniczej. Zadanie zrealizowano w ramach projektu „Inteligentne specjalizacje w powiecie krotoszyńskim – adaptacja pomieszczeń i wyposażenie pracowni w szkołach prowadzących kształcenie zawodowe”.
W uroczystości wzięli udział starosta Stanisław Szczotka, wicestarosta Paweł Radojewski, Przemysław Wójcik – naczelnik Wydziału Edukacji, Kultury i Sportu, ksiądz prałat Aleksander Gendera, radni powiatowi, dyrektorzy szkół i placówek powiatowych, nauczyciele uczący zawodu i uczniowie kształcący się w zawodzie cukiernika. Dyrektor ZSS Krotoszyn, Dorota Walczak, podziękowała za pomoc i współpracę w realizacji projektu i podkreśliła, że daje to możliwości lepszego rozwoju placówki oraz zapewnia uczniom zdobycie konkretnego zawodu.
Zmodernizowana została istniejąca pracownia cukiernicza. Obecnie miejsce to jest nowoczesne, wyposażone w specjalistyczny sprzęt. Unowocześniona przestrzeń pozwoli uczniom na zdobywanie jak najlepszych umiejętności cukierniczych, a także umożliwi wytwarzanie wyrobów o najwyższej jakości, zgodnie z zasadami bezpieczeństwa zdrowotnego żywności. Podczas spotkania uczniowie nie tylko zaprezentowali zakupiony sprzęt, ale również przygotowali wyśmienite kruche ciasteczka z cukrem.
Zadanie zostało zrealizowane dzięki dofinansowaniu z projektu „Inteligentne specjalizacje w powiecie krotoszyńskim – adaptacja pomieszczeń i wyposażenie pracowni w szkołach prowadzących kształcenie zawodowe” / Działanie 9.3 – Inwestowanie w rozwój infrastruktury edukacyjnej i szkoleniowej / Poddziałanie 9.3.2 – Inwestowanie w rozwój infrastruktury kształcenia zawodowego w ramach Wielkopolskiego Regionalnego Programu Operacyjnego na lata 2014-2020.
(FENIX)
Comments are closed