Festiwal Karpia przyciągnął tłumy mieszkańców
- Strona Główna
- /
- Nasz Patronat
- /
- Festiwal Karpia przyciągnął tłumy...
W miniony weekend odbył się Festiwal Karpia Milickiego. Na tym regionalnym święcie przez dwa dni przewinęły się tłumy mieszkańców. Na scenie wystąpiły takie gwiazdy muzyczne jak Elektryczne Gitary, HAPPYSAD, Sound’n’Grace czy Danzel. Organizatorem imprezy był Ośrodek Kultury w Miliczu.
Karp stał się symbolem Doliny Baryczy – unikatowego miejsca na pograniczu województw dolnośląskiego i wielkopolskiego, gdzie tradycje hodowli tej ryby sięgają ponad 800 lat. Partnerstwo dla Doliny Baryczy, we współpracy z podmiotami gospodarczymi, publicznymi i społecznymi, co roku jesienią tworzy wyjątkową ofertę – trwający niemal trzy miesiące cykl wydarzeń pod nazwą Dni Karpia w Dolinie Baryczy.
Jedną z imprez towarzyszących cyklowi jest właśnie Festiwal Karpia Milickiego. Na terenie stadionu miejskiego w Miliczu organizatorzy przygotowali lunapark z szeregiem atrakcji oraz Jarmark Produktów Lokalnych, na którym swoje wyroby promowali sadownicy, producenci, rękodzielnicy i twórcy pochodzący głownie z Doliny Baryczy.
W sobotę wystąpili Katya Gruzdeva oraz krotoszyński zespół Tacy Nie Inni. Potem na scenie pojawiła się jedna z gwiazd wieczoru – zespół Elektryczne Gitary. Grupa ta od ponad 20 lat cieszy się niesłabnącą popularnością. Do 2009 roku sprzedała ponad 1,5 mln płyt. Od początku słynęła ze specyficznego poczucia humoru i przewrotnej autoironii. Tym charakteryzuje się do dziś z ponadczasowymi przebojami. Następnie zagrał grupa 13 Drzew. To nowy projekt muzyków znanych z folkowego Madamme — Miłosza Całujka i Jędrzeja Wołka, a także wokalisty i aktora znanego m.in. z roli Jima Morrisona w musicalu Cezarego Studniaka „Jeździec burzy” – Rafała Wawrzenia – oraz perkusisty i dyrektora Teodor Lulis Music Garage -Teodora Lulisa. Zespół tworzy muzykę będącą połączeniem Indie folku i rocka.
O 21.00 wystąpiła kolejna gwiazda – grupa HAPPYSAD, która powstała w 2001 r. w Skarżysku-Kamiennej. Od lat uchodzi za jeden z najpopularniejszych polskich zespołów. Ma na koncie ponad 1200 koncertów w całym kraju, pięć platynowych i trzy złote płyty oraz rekordy frekwencji w kilkunastu popularnych klubach w Polsce. Pierwszy dzień festiwalu zakończył się zabawą taneczną, prowadzoną przez DJ-a Brothers.
W niedzielę odbyła się kulinarna atrakcja festiwalu, czyli gotowanie na żywo. Szefowie kuchni stanęli przed nie lada wyzwaniem. Musieli bowiem przygotować ponad pół tysiąca porcji karpia milickiego na największej brytfannie plenerowej w Polsce. – Nasz autorski kilkugodzinny program zawierał przygotowanie grubo ponad pół tysiąca porcji karpia milickiego w sposób bardzo oryginalny, a był to karp milicki po staropolsku, duszony z warzywami i cytryną, z dodatkiem miodu, imbiru i goździków, z lekką nutą cynamonu – wyjaśnił Waldemar Załuski z Pokazów Kulinarnych – Największa w Polsce „Patelnia & Brytfanna” Plenerowa.
Na scenie tego dnia występowali przedstawiciele Akademii Tańca Jaskier i Studia Tańca Klasycznego Sofija. Sporą atrakcją dla dzieci była eksplozja kolorów, czyli wyrzucanie w powietrze proszku hola przy muzyce.
Dla zgromadzonej publiczności zagrały Nowomowa i Milicka Orkiestra Dęta. Gwiazdami wieczoru byli Sound‘n’Grace i Danzel.
MICHAŁ KOBUSZYŃSKI
Comments are closed